Toyota wint de 6 uur van Spa, Stoffel Vandoorne wordt derde in categorie LMP2

© Belga
© Belga
Bron: Belga

De Toyota GR010 HYBRID van Sébastien Buemi/Kazuki Nakajima/Brendon Hartley (Zwi/Jap/NZe) heeft zaterdag de 6 Uur van Spa-Francorchamps gewonnen. Stoffel Vandoorne werd derde in de LMP2-klasse.

De 6 uur van Spa-Francorchamps vormde zaterdag de aftrap van het seizoen 2021 van het World Endurance Championship (FIA WEC), een race die de start betekende van de nieuwe Hypercar-categorie. Na een mooie strijd met Alpine was het de Toyota van Buemi/Nakajima/Hartley die uiteindelijk won met 162 afgelegde ronden. Hij was 1:07 sneller dan de Alpine van André Negrão/Nicolas Lapierre/Mathieu Vaxivière (Bra/Fra/Fra). De Toyota van Mike Conway/Kamui Kobayashi/José Maria Lopez (GBr/Jap/Arg) werd aan het eind van de race het slachtoffer van een kleine crash en eindigde als derde, met één ronde achterstand.

In zijn derde FIA WEC-race behaalde Stoffel Vandoorne (Oreca-Gibson JOTA) zijn derde podiumplaats, ditmaal in de LMP2. Hij begon de race als tweede, maar viel in de slotminuten één plaats terug na een straf. Hij werd vergezeld door de Indonesiër Sean Gelael en de Brit Tom Bloqvist. Ze finishten één ronde achter de Oreca-Gibson United Autosports van Phil Hanson/Fabio Scherer/Filipe Albuquerque (GBr/Zwi/Por), die het evenement van start tot finish domineerde. De Belgische WRT Oreca eindigde 12e in de klasse en 29e algemeen na veel tijd te hebben verloren door een koppelingsprobleem.

In GTE-Pro ging de overwinning naar de Porsche van de Fransman Kévin Estre en de Zwitser Neel Jani, voor de Ferrari’s van Alessandro Pier Guidi/James Calado (Ita/GBr) en Daniel Serra/Miguel Molina (Bra/Spa).

In de GTE-Am was de teleurstelling groot voor Alessio Picariello (Porsche). Samen met de Indonesiër Andrew Haryanto en de Duitser Marco Seefried eindigde hij als derde, voordat hij naar de vijfde plaats werd verwezen voor een drive through die niet werd gewist. De Ferrari van François Perrodo/Nicklas Nielsen/Alessio Rovera (Fra/Den/Ita) won de categorie.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.