Philippe Gilbert wint BK in Hooglede-Gits

Redactie KW

Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) heeft zich in Hooglede-Gits voor het eerst tot Belgisch kampioen wielrennen op de weg gekroond. Gianni Meersman en Jelle Wallays waren in hun achtertuin tweede en derde.

Na tweede plaatsen in Leuven 2010, Aywaille 2009 en Antwerpen 2006 en ook nog een podiumplaats in Ronse 2007 reed hij zondag op de kasseien van de Gitsberg op enkele kilometers van het einde iedereen uit het wiel. Tom Boonen probeerde te volgen maar kraakte en werd uiteindelijk pas zevende.

Twee West-Vlamingen op het podium

De tweede plaats was voor Gianni Meersman die nipt sneller spurtte dan de plaatselijke held Jelle Wallays. Na een lange, snelle aanloop en daarna een solo van Bart Wellens barstte de titelrace open in de elfde van de achttien af te leggen ronden. Jan Bakelants, Kenny De Haes, Philippe Gilbert, Jurgen Van de Walle, Dries Devenyns, Julien Vermote, Kris Boeckmans, Preben Van Hecke, Pieter Vanspeybrouck, Edwig Cammaerts, Romain Zingle, Gianni Meersman, Fabio Polazzi, Jonas Van Genechten en Kurt Hovelynck gingen aan de haal. Tom Boonen, Stijn Devolder en Jelle Wallays waren de enigen die nog konden aansluiten. De grote geklopten waren Nick Nuyens, Greg Van Avermaet, Thomas De Gendt, Björn Leukemans en de voltallige ploeg van Veranda’s Willems-Accent. In de finale was Jonas Van Genechten met twee lekke banden de pechvogel. Preben Van Hecke de aanvaller. Hij probeerde het meerdere keren tevergeefs. Toen kwamen de kasseien van de Gitsberg voor de laatste keer en weg was Philippe Gilbert. Tom Boonen perste zijn lijf leeg, beperkte de schade tot tien meter voorbij de kasseien, maar gooide daarna de handdoek.

Meer in het journaal van Focus-WTV, meer ook in Krant van West-Vlaanderen

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.