De kop van Mercadal rolde. En Vitali dan?

Francois Vitali, sportief directeur bij Cercle Brugge. © BELGAIMAGE
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Bij AS Monaco leest men dus de Krant van West-Vlaanderen niet. Anders had de Franse eigenaar van Cercle Brugge gezant Igor Korneev, vorige week naar België gestuurd om ‘Cercletje’ te analyseren/redden, de meest gelezen krant in onze kustprovincie nog snel onder de arm gestopt.

De Russische ex-international Korneev voetbalde acht jaar in Nederland (Heerenveen, Breda en NAC Breda), hij had het wel begrepen, wat technisch directeur François Vitali goed twee weken geleden in onze Brugse editie liet noteren: “Ik ben de eerste verantwoordelijke. Ik heb bepaald wat en hoe. Als er iemand met de vinger moet worden gewezen, ben ik het…”

En dat was dus vóór respectievelijk de schaamtelijke bekeruitschakeling tegen Rebecquoise, de pijnlijke nederlaag in het degradatieduel tegen Eupen en het pak slaag in Waregem. Waarop de kop rolde van coach Fabien Mercadal. Zo gaat dat al eeuwen in het voetbal: bij slechte resultaten wordt de coach ontslagen. En dus niet de ‘eerste verantwoordelijke’. Diegene die heeft bepaald ‘wat en hoe’. Het heette dat gezant Korneev zijn kunde van het Nederlands zou gebruiken om met de Vlaamse spelers te spreken – veel gesprekken zou hij niet moeten voeren. Hij had beter de juiste krant gelezen.

Uiteindelijk zijn er wel 20 nieuwe spelers gekomen, maar nog steeds toont de kern te weinig evenwicht, te weinig ervaring en te weinig kwaliteit

Het zal wel kloppen dat Mercadal, ondanks al zijn grinta, er te weinig in slaagde een ploeg te vormen 1A-waardig. Maar het was dus ook wel Vitali die nauwelijks een paar weken voor de start – zolang duurde het voor Cercle een vervanger voor Guyot had gevonden – toeterde over ‘een plaatsje in de linkerkolom’. De Franse coach had op dat moment nauwelijks spelers, de nochtans welbespraakte Vitali had wel heel veel tijd nodig om een kern 1A waardig samen te stellen.

Uiteindelijk zijn er wel 20 nieuwe spelers gekomen, maar nog steeds toont de kern te weinig evenwicht, te weinig ervaring en te weinig kwaliteit en dat is heus niet alleen de fout van Mercadal. Wel van Vitali: “Ik heb bepaald wat en hoe”. Ach, is en blijft Cercle een Monegaske opleidingsclub, de Vereniging zal zich onder de nieuwe trainer heus wel redden. Maar de TD mocht ook wel in vraag worden gesteld.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten