Benoit Vanderbeke wint voor eigen volk op zijn verjaardag in debuutcross

Benoit Vanderbeke schreef de eerste reeks op zijn naam en kwam als derde door de finish in de tweede manche, goed voor de eindzege© Foto Coghe

Eindelijk mocht het motorcrossseizoen van start gaan na de verbetering van de huidige coronasituatie. De organisatie werd toevertrouwd aan de club Baggermannen uit Tielt, het team rond zijspanrijdster Colleen Van Troys.

Op zaterdag organiseerde de jeugdfederatie VJMO en het werd een groot succes in goede weersomstandigheden met 102 jeugdrijders en 22 quadrijders die voortaan ook hun wedstrijden betwisten op zaterdag. Op zondag kwamen de grote jongens en enkele meisjes aan de beurt in een organisatie van MCLB. De weermaker gaf spijtig genoeg zijn medewerking niet, maar toch kwamen 225 rijders aan de start in de diverse reeksen, ook de belangstelling van de supporters was alsnog bevredigend te noemen. De toeschouwers konden genieten van een echte moddercross op zondag.

Benoit Vanderbeke

Zijn eerste wedstrijd ooit en dat in eigen stad, voor velen een droom die werkelijkheid wordt zoals met Benoit Vanderbeke uit Tielt die met de hulde van de laureaten bij de categorie Nieuwelingen 250/500cc op het hoogste schavotje mocht als eindwinnaar. De jongeman, poulain van koersleider Gerdy Persyn, schreef de eerste reeks op zijn naam en kwam als derde door de finish in de tweede manche, goed voor de eindzege.

Jeffrey Deruddere die ook voor eigen volk reed, werd tweede bij de Nieuwelingen 250/500cc Open, hij legde beslag op de derde en tweede plaatsen. Gert-Jan Bouckhuyt uit Meulebeke werd tweede in beide reeksen bij de Nieuwelingen B, en ook tweede in de eindstand. Xavier Degeldere (Ingelmunster) mocht bij de hulde op het tweede schavotje na zijn vierde plaats in de eerste reeks na een sterke remonte na een slipper en de tweede plek in de slotreeks.

Michael Dekeyser, uit de buurtgemeente Ruiselede, werd dubbele winnaar in de categorie Amateurs en mocht dan ook op het hoogste schavotje plaatsnemen. Pieter Swertvaegher (Ingelmunster) werd tweede in de eerste reeks bij de Experten en schreef de tweede reeks op zijn naam, in de totaalstand kwam hij enkele seconden te kort voor de eindzege. In zelfde reeksen was de derde plaats voor Kristof Calus uit Heestert.

Gilles Sinnaeve uit Sint Eloois Winkel werd tiende bij de beloften, de grootste groep deelnemers deze jonge garde. De eindzege bij deze youngsters was voor Nigel Stoop uit Beernem die beslag legde op de derde plaats in de eerste reeks en de zege pakte in de slotmanche. Jason Van Landschoot werd eindwinnaar bij de Juniors 250cc, de jonge man uit het Brugse werd tweede in beide reeksen. Bij deze Juniors 250cc de tweede eindstek voor Emiel Soens uit Zwevegem die derde werd in de eerste reeks en de tweede op zijn naam schreef, maar de totaaltijd besliste na het gelijk aantal punten.

Broer Lowie Soens (Zwevegem) werd driedubbel tweede bij de Juniors 500cc. Lauclin Demeulenaere uit de Westhoek werd tweede in totaal bij de Nationalen 500cc, in de eerste reeks als vierde door de finish en winnaar van de tweede manche.

Wietse Brackman bij de Internationalen

De poulain van Mc De Willemsvrienden uit Roosdaal werd de eerste winnaar bij de Internationalen, de nationale kampioen werd winnaar bij de Inters 500cc na zijn reekszege en derde plaats. De tweede eindstek was voor Mattis Meersschout uit Wingene die als vierde en tweede onder de geblokte vlag kwam. Bij de Inters 250cc waren de bloemen en de grootste beker voor Jerome Biets , de Jabbekenaar finishte in beide reeksen als tweede. Bij deze werd Stanley Verstraete (Jabbeke) driedubbel derde. Damon Tanghe uit Ooigem was de eerste reeks snelstarter van dienst bij de Internationalen en kon het tot op twee ronden van het einde volhouden op kop van de bende, hij finishte uiteindelijk als derde, maar wel als eerste Inter groep B, net als in de tweede manche en was daarmee eindwinnaar.

Trekken en wroeten bij de Zijspannen

Na een grondige parcourseffening door diverse tractoren konden de zijspannen van start gaan, met als kopstarters Yens Delmotte-Joey Valcke (Kachtem-Oostrozebeke), maar in de tweede bocht reden zij zich toch vast en mochten gaan achtervolgen. Van de 15de naar de vierde plaats opgerukt, maar het noodlot sloeg toe, een losgekomen voorste pion maakte er een eind aan. In de tweede manche werden zij zesde.

De zege was voor de GP-rijder Julian Veldman die er een geslaagde training van maakte.

Bert Soetaert-Giani Dhondt (Oostrozebeke) mochten met de hulde op het tweede schavotje in groep A na hun tweede en derde plaatsen. Kevin Merreel – Ruben Van Mol werden mooi tweede in totaal bij de Zijspannen B na hun dubbele derde plaatsen.

Thuisrijdster en organisator Colleen Van Troys met Simon Dinneweth (Ruiselede) in het bakje vielen net naast het podium met de vierde eindstek. Zij legden beslag op de tweede en vierde plaatsen groep B en moesten het onderspit delven met de totaaltijd na gelijk aantal punten. (Guido Allewaert)