Zés West-Vlaamse ambassadeurs

Maandag verzamelden 14 Cats, van wie acht West-Vlamingen. © DIRK WAEM BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

We hebben dit jaar natuurlijk al Emma Meesseman, wereldster in het basketbal en 193 cm volbloed Ieperling, als onze West-Vlaamse Ambassadeur. Maar misschien moeten we toch eens overwegen of ook een team het West-Vlaamse ambassadeurschap op zich kan nemen. Dan spelen de Belgian Cats iedereen gewoon in de vernieling. Zie de selectie die zich dezer dagen in Antwerpen kan (gáát) kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs komende zomer. In die selectie van 12 speelsters zitten 6 (zés) West-Vlaamse vrouwen. Dat is precies de helft, juist. Emma Meesseman (Ieper), Becky Massey (Oostende), Julie Vanloo (Oostende), Serena-Lynn Geldof (Oostende), Elise Ramette (Ieper) en Nastja Claessens (Waregem). Het hadden er zelfs acht kunnen zijn: Kyara Linskens (Brugge) viel ultiem met een enkelblessure uit en Billie Massey (Oostende) viel dinsdag nipt als laatste uit de selectie.

Het mag de pret niet bederven: de voertaal van het team dat komende dagen het hele land zal begeesteren is West-Vloams. ‘Goazze geven’, vrouwen!

Hun eerste tegenstander op het kwalificatietornooi stond gisteravond al op het programma. Team USA, onafgebroken olympisch kampioen sinds 1996, ongeslagen op elk belangrijk tornooi sinds 2006 én rechtstreeks geplaatst voor Parijs, say no more. Dat was gisteren voor een uitverkocht Sportpaleis (de Cats zijn een hype) een soort galamatch, resultaat onbelangrijk, (zwaar) verlies ingecalculeerd. Indien de Europese kampioen (zesde op de FIBA-ranking) in de twee resterende wedstrijden komende dagen Senegal (20ste) óf Nigeria (11de) achter zich laat – kan geen probleem zijn – zijn de Cats na de Red Lions en de Red Panthers (hockey) het derde Belgische team dat een ticket voor de Spelen in Parijs vast heeft. “We zijn er klaar voor”, klonk maandag ongeveer unisono uit, toen nog zeven, West-Vlaamse monden. ‘We zien er grèd voren’, zoiets.

““We zijn er klaar voor”, klonk het maandag uit – toen nog acht – West-Vlaamse monden”

En dan mogen ze ook deze zomer een olympische medaille ambiëren. Minstens zes West-Vlamingen at the top of the world. Ambassadeurs!

Noot: afgelopen week ging een krant op zoek naar getuigenissen over ‘onze’ Emma. ‘Fantastisch persoon’, ‘rolmodel’, ‘wereldklasse maar nog steeds dezelfde Emma als die van twaalf’, enzovoort, enzoverder.

Wat mogen wij ‘preus’ zijn op onze ambassadeur. En komende week op zes West-Vlaamse ambassadeurs.