U16 Basket Waregem en U18 BC Oostende kronen zich tot Belgisch kampioen

Zondag gingen in het Waalse Waremme de jeugd Belgische kampioenschappen door. Maar liefst vier West-Vlaamse teams vertegenwoordigden Vlaanderen. De U16 meisjes van Basket Waregem versloegen Liège Panters met 64-74. BC Oostende nam vlot de maat van BC Ninane met 72-100.

De U14 meisjes van K-Basketteam Kortrijk beten de spits af tegen de Liège Panthers. Al vlug was duidelijk dat Liège geen hapklare brok ging worden. Kortrijk kwam enkel via de zusjes Bayaert tot scoren: 26-15. In de tweede periode stokte de scoringsmachine volledig: 39-17 aan de rust. Na de break kregen we een ander Kortrijk te zien. De weg naar de ring werd plots wel gevonden. Van een maximale achterstand van 23 punten ging het naar 8 punten. Toch slaagden de meisjes van coach Nils Strumane er niet meer in nog dichterbij te sluipen. Eindstand 60-49.

“We gingen nochtans niet slecht van start”, analyseert coach Nils Strumane. “In de laatste twee minuten van de eerste periode incasseerden we echter een 11-0. Ook een zwak moment in deel twee deed ons definitief de das om. We kwamen niet tot scoren, en tegen onze gewoonte in kregen we veertig punten tegen aan de rust. Toch bewezen we na de break dat het er nog inzat om alsnog te winnen. We kwamen ondanks de ruime achterstand met de juiste ingesteldheid uit de kleedkamer. Chapeau voor de vechtlust dat deze meisjes nog toonden.”

“We kunnen terugblikken op een fantastisch seizoen waarin we de beker van Vlaanderen en West-Vlaanderen wonnen en Vlaams kampioen werden. Vorig jaar werden we Belgisch kampioen, nu zijn we heel tevreden met de tweede plaats”.

Bloedvorm

Na de U14 van BTK was het de beurt aan de U16 meisjes van Basket Waregem. De ploeg van coach Tanja Popivoda verdedigde zijn titel van vorig seizoen. Dat het in een bloedvorm verkeerd was duidelijk. Geen enkel team kon Waregem een nederlaag aansmeren dit seizoen in de competitie en beker. Dat werd dan ook meteen duidelijk op het veld tegen Liège Panthers. Onder impuls van Emma Vindevogel stond het 17-27 na de eerste periode. Ook daarna bleef de kloof ruimschoots op het bord: 32-47 ruststand. Na de koffie tapte de thuisploeg uit een ander vaatje. De bonus die opliep tot 19 punten werd herleidt tot het kleinste verschil: 58-59. Toch hield Waregem het hoofd koel en klaarde de klus in de slotfase. Eindstand 64-74.

U16 Basket Waregem en U18 BC Oostende kronen zich tot Belgisch kampioen

“We begonnen heel goed aan de partij en bouwden een voorsprong uit tot 19 punten”, glundert coach Tanja Popivoda. “De foutenlast van Nastja Claessens dreigde ons zuur op te breken, maar we wisten dit toch nog te herstellen. Defensief leverenden we als team schitterend werk. We zijn niet gewoon in de Vlaamse competitie zulke intense, intensieve en fysiek zware partijen te spelen.”

“Voor mij is dat de derde Belgische titel in vijfjaar bij Basket Waregem. Dit is het resultaat van een schitterende jeugdwerking. Spelers en spelers zien groeien geven me heel veel voldoening. Morgen begint voor mij een nieuwe uitdaging als assistent-coach bij de nationale ploeg van Montenegro. Ik ben heel trots dat ze mij daar niet vergeten zijn, en dat mijn resultaten hier bij Waregem ook tot daar gekend zijn. We bereiden ons voor op het Europees kampioenschap. Maar in augustus ga ik gewoon weer aan de slag als jeugdcoach bij Basket Waregem.”

Makkelijke zege

De makkelijkste zege van de namiddag was voor de U18 van BC Oostende. De ploeg van coach Maarten Caron won met 72-100. Van bij de opworp werd duidelijk dat Ninane niet veel in de pap zou te brokken hebben: 11-25 na 10 minuten. Ook daarna ging BCO op zijn elan door: 33-51 aan de rust en 53-80 na driekwart spelen. L. Mukeba-Kasanda mocht de century op het bord zetten. Eindstand 72-100.

U16 Basket Waregem en U18 BC Oostende kronen zich tot Belgisch kampioen

“Zo een makkelijke zege had ik echter niet verwacht”, verteld coach Maarten Caron. “Ik verwachte een sterkere tegenstander. We domineerden de rebounds, maar toch kregen we te makkelijk shots tegen. We kregen zeg maar 20 punten teveel om ons oren.”

“Ik kon vlot roteren met mijn twaalf spelers en daar ben ik blij mee. Op basis van het ganse seizoen mag je stellen dat deze titel verdiend is. Vandaag mag mijn team terecht enthousiast zijn met deze prestatie, in tegenstelling tot vorige week toen we de West-Vlaamse beker wonnen. Het geheim van dit succes is veel trainen, veel talent samen en hard werken.”

Hard gevochten

Ten slotte was het aan de beurt van de U19 van Basket Waregem. De dames van coach Bran Van Wyngene namen het op tegen alweer de Liège Panthers. De eerste periode werd nog met 21-24 in het voordeel afgesloten. Daarna kwam Luik met een 42-39 uit de kleedkamer. Waregem plooide maar brak nog niet meteen na de rust. Na dertig minuten stonden de bordjes op 65-53. In de slotperiode probeerde Waregem nog via Amy Desmet dichterbij te sluipen, maar verder dan de 78-68 eindstand kwam het niet meer.

U16 Basket Waregem en U18 BC Oostende kronen zich tot Belgisch kampioen

“We reisden naar Waremme met slecht zes namen uit onze vaste ploeg”, verteld coach Bram Van Wyngene. “We moesten aanvullen met vijf meisjes die net daarvoor hun finale al met de U16 speelden. Dat liet zich duidelijk voelen na een zware wedstrijd. We hebben er hard voor gevochten, maar aanvallend bleven we slordig met de kansen omgaan. In een finale maakt dit natuurlijk het verschil. Luik speelde in de Waalse competitie los kampioen. Wij boden aardig wat weerwerk. We kunnen dus terugblikken op een heel mooi seizoen en mogen terecht fier zijn op wat we verwezenlijkt hebben. Dit is uiteindelijk een heel mooie prestatie”.

(ELD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.