Servië houdt Belgian Cats uit eerste EK-finale

De Belgian Cats zijn teleurgesteld na het verlies tegen Servië.©VIRGINIE LEFOUR BELGA
De Belgian Cats zijn teleurgesteld na het verlies tegen Servië.©VIRGINIE LEFOUR BELGA

De Belgische basketvrouwen hebben zaterdag in het Spaanse Valencia geen geschiedenis kunnen schrijven. Ze verloren in de halve eindstrijd van Servië met 74-73 en grepen zo naast een eerste finale op een Europees kampioenschap.

Net als in 2017 is brons wel nog mogelijk. Het team van coach Philip Mestdagh moet dan zondag (18u) wel winnen van Wit-Rusland. Dat verloor in zijn halve finale kansloos van topfavoriet Frankrijk (73-61).

Net buiten tijd

België kwam in de halve finale moeizaam uit de startblokken. Al snel keken de Cats tegen een 2-13 achterstand aan. Uiteindelijk konden ze de schade na het eerst kwart nog beperken tot 17-23. In de tweede periode zetten de Belgen hun voet helemaal naast de Serviërs en ze kwamen zelfs op voorsprong. Aan de rust leidden de Cats met 36-32.

In het derde kwart hield België de voorsprong nipt vast. Ze mochten de laatste tien minuten ingaan met een punt voorsprong (55-54). In de laatste kwart namen de Serviërs evenwel de bovenhand. Bondscoach Mestdagh trachtte met verschillende time-outs nog bij te sturen maar uiteindelijk beten de Cats de tanden stuk op de stugge Serviërs. Kim Mestdagh probeerde met een ultieme korf nog de zege binnen te halen , maar haar buzzer beater was net buiten tijd.

Topschutter Allemand

In de kwartfinale tegen Rusland was de uitblinkersrol bij de Belgen nog weggelegd voor Emma Meesseman met 33 punten en 11 rebounds. De Sportvrouw van het Jaar bleef tegen Servië echter steken op 8 punten. Julie Allemand nam haar rol als topschutter over. De spelverdeelster maakte er 18, vier meer dan Antonia Delaere. Bij de Serviërs waren Sonja Vasic (16 punten) en Aleksandra Crvendakic (15 punten) goed bij schot.

De Belgian Cats haalden al een keer een EK-medaille. In 2017 wonnen ze brons in Tsjechië. Twee jaar geleden werd het een vijfde plaats op het EK in Letland en Servië. Daar verloren de Belgen in de kwartfinale van Frankrijk na extra tijd. De Fransen gingen op hun beurt in de finale onderuit tegen Spanje. Titelhouder Spanje werd op dit EK in de kwartfinales uitgeschakeld door Servië. Dat kan het EK voor de tweede keer winnen, na 2015. Frankrijk gaat voor een derde titel, na 2001 en 2009. De voorbije vier edities moesten Les Bleus telkens genoegen nemen met zilver.

“Zwaar om zo te verliezen”

“Het is heel zwaar om zo te verliezen”, reageerde Kim Mestdagh. “Ik zeg niet dat het makkelijker is om met twintig punten verschil te verliezen, maar dan weet je dat Servië sterker is. Nu is dat niet het geval en dat is jammer. Daarom doet het pijn, een klein detail maakt het verschil. Natuurlijk konden nog veel andere zaken beter in onze wedstrijd zoals het begin of onze aanwezigheid in de defensieve rebound in de tweede helft, maar uiteindelijk draait het daarop uit (een shot dat net te laat komt, red). De laatste korf gaat er nog in. Ik heb een beetje gebeden maar voelde dat het te laat was. We hoopten nog maar uiteindelijk werd het niet goedgekeurd, wat de ontgoocheling nog groter maakte. In het begin van de match hadden we het wat moeilijk maar uiteindelijk knokten we ons in de match. We mogen fier zijn dat we zo’n wedstrijd hebben gespeeld tegen een grote ploeg als Servië.”

Emma Meesseman scoorde tegen Servië slechts acht punten. Ze werd door de tegenstander goed uit de match gehouden. Bondscoach Philip Mestdagh wees met de vinger naar de wedstrijdleiding. ” Mijn speelsters en die van Servië zijn anders behandeld. Sonia Vasic is een fantastische speelster maar dat is Emma Meesseman ook. Zij is een van de beste ter wereld en verdient respect. Dat heb ik vandaag niet gezien bij de scheidsrechters. Men heeft speelsters beschermd, maar men heeft zich vergist van speelsters.”

“Teleurstellend verlies”

Bondscoach Philip Mestdagh betreurt de start van de basketbalvrouwen in hun halve finale tegen Servië. “Het is een teleurstellend verlies omdat we een kans hadden om deze wedstrijd te winnen en voor het eerst een finale van een EK te spelen”, aldus Mestdagh. “Het is moeilijk, want de winst lag voor het grijpen. Dat waren we aan het begin van de wedstrijd vergeten. Daarna hebben we ervoor gevochten, en daar moet ik mijn speelsters voor feliciteren .”

“Na de rust hebben we te veel offensieve rebounds weggeven. We hadden stom balverlies en Servië had te veel opties. We moesten te veel reageren en dat was helaas niet voldoende om dit Servische team te verslaan.”

Revanche op Wit-Rusland

Mestdagh hoopt zondag in de kleine finale revanche te nemen op Wit-Rusland voor een nederlaag van twee jaar geleden. “We zullen ons voorbereiden op de wedstrijd, maar ik weet dat het speelplan van Wit-Rusland hetzelfde zal zijn als dat van Servië: Emma Meesseman zoveel mogelijk uit de wedstrijd zetten door haar aan te pakken . Emma is een van de beste speelsters ter wereld, maar wordt niet beschermd. Als ik zie hoe Sonia Vasic beschermd wordt, dan stel ik me toch wel vragen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.