Kyra Billiaert wil met SKW meestrijden voor titel in Top Division basket

Kyra Billiaert in actie tegen titelconcurrent Castors Braine tijdens het Europees tornooi in Valencia.© SM
Kyra Billiaert in actie tegen titelconcurrent Castors Braine tijdens het Europees tornooi in Valencia.© SM
Stijn Moerman

In de hoogste klasse van het basketbal staat Basket Hema Sint-Katelijne-Waver na acht wedstrijden ongeslagen op een knappe tweede plaats. De 18-jarige Kyra Billiaert uit Roeselare pikt er alvast wekelijks haar speelminuten mee. “We willen de finale van de play-offs spelen.”

Terwijl er vorige maand beslist werd om de basketbalcompetities op amateurniveau stop te zetten, mag er in Top Division Women gelukkig wel nog gebasket worden in deze coronatijden. Het belooft alvast een spannende strijd te worden tussen titelverdediger Castors Braine en Basket Hema Sint-Katelijne-Waver, want beide teams zijn voorlopig nog altijd ongeslagen.

“Al staat Castors Braine momenteel wel eerste, omdat ze een match meer gespeeld hebben”, zegt de 18-jarige Kyra Billiaert, die sinds het seizoen 2018-2019 de kleuren van Basket Hema Sint-Katelijne-Waver verdedigt. Normaal had ze dit seizoen de One, Two en U19 gecombineerd, maar door corona komt alleen de One nog in actie. “Ik ben toch blij dat het wat rustiger is, want drie matchen in een weekend is toch niet te onderschatten. Bovendien mag ik zeker niet klagen over mijn kansen, met 15 tot 20 minuten per match. Vorig jaar was het wat minder, maar dat kwam vooral omdat ik dan terugkwam uit blessure – ik was geopereerd aan de enkel – en wat tijd nodig had om weer in mijn ritme te komen.”

Finale play-offs

“Dat we dit seizoen nog niet verloren hebben, is alvast positief”, gaat de Roeselaarse, die haar basketbalcarrière begon bij Wytewa Roeselare, verder. “Zeker in zo’n moeilijk coronajaar, waarin onze kern bovendien wat minder breed is na het vertrek van onze twee guards. Het was afwachten hoe alles zou verlopen, maar het was sowieso ons doel om bovenaan mee te draaien. Het is onze ambitie om deze goede prestaties door te trekken en ons plaatsje in de play-offs met de beste vier teams te verzekeren. Die gaan vanaf 17 april van start en daarin is het onze ambitie om de finale te bereiken. Daarin zien we dan wel wat mogelijk is. Als uittredend kampioen is Castors Braine uiteraard de favoriet, maar we zijn er zeker niet kansloos tegen.”

“De EuroCup was een leuke ervaring en we zijn er als team sterker door geworden”

Dat bewees SKW enkele weken geleden nog tijdens de FIBA EuroCup in het Spaanse Valencia, waar ze het opnamen tegen het plaatselijke Valencia, het Franse Saint-Amand Hainaut en titelconcurrent Castors Braine. “Een fantastische ervaring. Het was wel speciaal met die bubbels en we mochten er het hotel niet uit, maar dat was geen probleem. We waren daar immers toch om te basketten. Spijtig dat we niet konden winnen, maar we hebben er veel uit geleerd en zijn er als team sterker door geworden. Tegen Braine speelden we in het begin heel goed mee, tot de vermoeidheid toesloeg en we nooit meer in de match kwamen. Zij mogen dan wel een profploeg zijn, we achten ons zeker niet kansloos in de competitie”, aldus Kyra, die tussen de matchen door met haar neus in de boeken zat, want ze had net examens in haar eerste jaar kine aan de Universiteit van Gent, waar ze op kot zit.

Neus

Nu is het even tijd voor wat rust, maar straks wachten meteen twee belangrijke matchen met verplaatsingen naar het vierde geklasseerde Kangoeroes Mechelen (14/02) en leider Castors Braine (17/02). “Een pittig tweeluik, maar we gaan er met vertrouwen naartoe. Tegen Mechelen hebben we al kunnen winnen en tegen Braine gaan we ook voluit voor winst. We zien wel. We zijn vooral blij dat we nog kunnen en mogen basketten, zelfs Europees. (lacht) Al ziet mijn neus er wel vanaf, met al die coronatesten. Maar als we op die manier kunnen blijven spelen, ondergaan we dat met plezier.”

“Of ik volgend seizoen nog bij SKW speel? Geen idee. Ik ben blij om deel uit te maken van deze ploeg en met de kansen die ik er krijg van de coach, maar voorlopig is het nog afwachten wat de toekomst brengt. Mijn focus ligt nu eerst op de rest van dit seizoen, daarna zien we wel.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.