Pierre-Antoine Gillet zet zich door voorbij Vic De Wilde. © VDB / Rudy Declerck VDB
Peter Rossel
Peter Rossel Medewerker KW

Bergen dat in de heenronde al gewonnen had van Oostende, vormde op de slotspeeldag van de nationale competitie een taaie brok voor Filou Oostende. De Zeekapiteins trokken wel met 78-70-cijfers het laken naar zich toe.

Wat een verrassend openingskwart! Mortant en Gavrilovic wezen de goede richting (0-5) aan. Via 9-16 verrasten de Borains de thuisploeg met een 13-23-score na het initiële kwart. Vooral Gavrilovic (8) en Vrabac (7) verzorgden de productie van de Henegouwers. Bij Oostende was Gillet toen de enige die meer dan twee puntjes had aangetekend: drie. Vijf anderen scoorden twee punten. Tyree zag drie bommen verkeerd landen.

Vanaf de elfde minuut spuwden de Oostendenaars in hun handen. Tyree, die aan 25-25 de gelijkmaker in de korf dropte, had met tien punten een stevige inbreng in de rush richting 29-25. Dat verschil van vier eenheden bleef behouden tot de rust: 37-33.

In het derde bedrijf kwam Bergen nog even (39-39) op gelijke hoogte maar daarna stak Oostende een extra versnelling in het spel. Gillet bracht 51-41-cijfers op het bord. Aan het halfuur leek de match in zijn definitieve plooi (61-48) te liggen. Op twee puntjes na had Bergen in het tweede en derde kwart samen slechts evenveel gescoord als in het initiële matchdeel. De Oostendse defensie toonde weinig openingen.

Maar neen, de match was niet gespeeld, zelfs niet bij een 69-53-voorsprong na 33 minuten. Vrabac (bom) en Zubac (and one) hadden geen goesting om met een pak voor de broek huiswaarts te keren. In een handomdraai milderden ze tot 69-59. Dichter dan 76-70 naderden de Borains niet meer. Buysschaert (12 punten aan 66,6 % en 6 rebounds) legde de 78-70-eindstand vast.

Filou Oostende had drie spelers in de dubbele cijfers, met Bree Tyree als uitschieter. De Amerikaanse rookie scoorde 22 punten aan 55 %. Ook plukte Tyree 4 rebounds en deelde hij 3 assists uit. In 12 minuten plukte Pinteloin vijf rebounds.

Na deze pittige partij tegen Belfius Bergen heeft Filou Oostende zijn poleposition met een 78-70-overwinning nog wat opgesmukt. Met 14 zeges uit 18 wedstrijden vangen de recordkampioenen binnen twee weken tegen Aris Leeuwarden de Elite Gold-fase aan. (P.R.)