Filou Oostende stunt in Champions League met zege tegen titelhouder Burgos

Filou Oostende behoudt een perfecte score in thuismatchen tegen Spaanse teams in de Champions League. Na overwinningen tegen Tenerife (2 op 2) en Manresa (1 op 1) wonnen de Zeekapiteins ook tegen San Pablo Burgos, de regerende Europees kampioen van de Champions League. De Filous misten bovendien de geblesseerden Schwartz, Buysse en Bratanovic.

Feest in het kamp van Filou Oostende met onder meer Gjergia en Gillet. © Bart Vandenbroucke

Welsh (8) en Djordjevic (2) vertaalden meteen de Oostendse energie in een 10-2-voorsprong na 2’43”. Het was het grootste verschil in een wedstrijd waarin de leiding 21 maal veranderde en waarin beide teams ook zeven keer op gelijke hoogte waren. Burgos rukte zich los naar 18-23 maar Oostende had een antwoord in huis. Buysschaert verhinderde de weg naar doel voor Rivero en Troisfontaines plofte 24-23 in de mand. Na een Horton-bom eindigde een pittig openingskwart op 24-26. De Spanjaarden hadden toen al zes bommen zonder misser gedropt!

Gillet en Troisfontaines hielpen met een reeks Oostendse driepunters de score van 34-39 naar 46-45 kantelen. Maar de tiende Burgos-bom, ditmaal van Barrera, zette weer orde op zaken voor de Europese kampioenen: 46-50. Oostende gaf niet op en stapte met een minimale achterstand en onder applaus van de schaarse aanwezigen bij 52-53 naar de kleedkamers.

Mwema dunkte het derde kwart open en Djordjevic bracht met vijf punten op rij 59-58-cijfers op het bord. Op assist van Mwema bracht een lay-up van Sylla de kustploeg twee puntjes (65-63) voorop. De spanning nam toe en het verschil bleef beperkt: 71-74 aan het halfuur.

In de 32ste minuut was er plots enige commotie in een voor het overige fair-play wedstrijd. Bij een ingooi van Sakho raakte de bezoeker Troisfontaines die naar zijn eigen gezicht greep. Van der Vuurst mengde zich en werd door de Congolese center weggeduwd. De Nederlander viel eveneens. De refs bekeken deze fases verscheidene keren en gaven enkel een opzettelijke fout aan Sakho. Van der Vuurst zette slechts één vrijworp om en Oostende puurde niets uit de extra-aanval want Gillet hield de bal niet onder controle.

Oostende maakte nog eens de borst nat en verzamelde een voorsprong van vijf eenheden (84-79; nog 6’26”) na fraaie korven van Troisfontaines (23 punten, 3 rebounds en 4 assists) en van der Vuurs (13 punten, 1 rebound, 11 assists). Op 2’39” van het einde namen de Spanjaarden de leiding weer over: 92-93. Welsh bracht Oostende 94-93 voorop. De vijftiende Burgos-bom, een knaller van Benite, zorgde voor 94-98 op 1’25” van het eindsignaal.

Dit leek beslissend maar Gjergja gaf nieuwe inspiratie in een time-out. Het vijftal Djordjevic-Gillet-Welsh-Mwema-Nakic moest de klus klaren. En dat deden ze. Eerst Mwema (3) en daarna Djordjevic (2) dwongen de Europese kampioen bij 99-98 op 18 seconden van het einde tot een time-out. Heel nerveus verliep die laatste Spaanse actie waarin Djordjevic zijn vierde fout begaat. Nog 9 seconden en een nieuwe ingooi. Horton waagde zich aan een driepunter en Mwema plukte de rebound. Oostende wint met 99-98. Wat een ongelooflijke stuntzege van Oostende! Zo’n overwinning tegen de winnaar van de editie van vorig seizoen moet je koesteren. Een beregoede bonus!

(PR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.