Emma Meesseman in enkele (indrukwekkende) cijfers

De shotpercentages van Emma Meesseman zijn in-druk-wekkend! © NBAE via Getty Images
Redactie KW

Emma Meesseman kan opnieuw een item van haar bucketlist schrappen. Zopas won ze met de Washington Mystics de WNBA-titel. De Ieperse godin van het vrouwenbasketbal was in de play-offs een ware gesel voor de tegenstanders van de ploeg uit de hoofdstad. Met enkele indrukwekkende cijfers hielp Emma Meesseman haar ploeg aan de titel, precies op dezelfde manier waarmee ze met Ekaterinburg de Europese Supercup won.

20

Emma Meesseman was hot in de play-offs. In het reguliere seizoen scoorde ze gemiddeld 13 punten per wedstrijd. In tegenstelling tot het voorbije seizoen startte Meesseman vaak op de bank, maar dat belette haar niet een nog grotere rol van betekenis te spelen. Tijdens de play-offs zette Meesseman nog een stap vooruit. Als zij het niet goed deed, dan verloor Washington. Haar gemiddelde ging tijdens de play-offs omhoog naar 20 punten gemiddeld per match, met enkele heel belangrijke korven op cruciale momenten. Ploegmaat, MVP en vedette Elena Delle Donne omschreef het alsof Meesseman ‘ijs in haar aderen heeft’. En ook LeBron James wist het spel van onze landgenote te appreciëren met vijf vlammetjes op de sociale media.

4

Na titels bij Blue Cats Ieper, het Franse Villeneuve d’Ascq en het Russische Ekaterinburg is de Verenigde Staten het vierde land waar Meesseman de hoofdprijs pakt. De dubbel met Blue Cats Ieper onder huidig bondscoach Philip Mestdagh lanceerde haar internationale carrière die in Frankrijk begon als uitleenbeurt van haar toenmalige Russische club. De coach van Washington, vroeger bij de Chicago Bulls met Michael Air Jordan aan de slag, koestert zijn goudhaantje enorm.

26

Emma Meesseman is amper 26 jaar oud en heeft een palmares om u tegen te zeggen. Ze is pas de tweede Belgische vrouw, na Ann Wauters, die de WNBA-titel won. Al was de inbreng van Wauters toen veel minder groot. Meesseman werkte deze zomer pas haar zesde seizoen bij Washington af. De Ieperse was in 2003 in de tweede ronde pas de 19de pick in de WNBA-draft. In 2018 liet Emma het WNBA-seizoen aan zich voorbijgaan om te kunnen focussen op het WK met de Belgian Cats en wat extra rust te hebben.

6

Emma Meesseman meet 1m95, maar profileert zich niet graag als center onder de borden. Ze vermijdt graag de harde contacten met veel zwaardere speelsters. Toch pakt ze ook de nodige rebounds. Haar gemiddelde van 4 rebounds per wedstrijd in het reguliere seizoen trok ze tijdens de play-offs op naar bijna 6. Ze beschikt ook over een dodelijk driepuntsshot waartegen de echte centers te laat komen. En als ze al zover buitenuit geraken om te verdedigen op het shot, dan worden ze zo voorbijgelopen door Meesseman.

42,2

Het percentage driepunters dat Emma Meesseman dit seizoen binnengooit. Bij de mannen spreken coaches vanaf 30 procent van een heel goede driepuntshotter. Emma gooit drie van de voorbije vier seizoenen haar driepunters binnen aan meer dan 40 procent. Vrijworpen werkte ze in dit WNBA-seizoen af aan meer dan 90 procent, haar fieldgoals aan 55 procent, in de play-offs aan net geen 60. Indrukwekkende cijfers waarvan heel wat speelsters jaloers zijn.

33

Het rugnummer van Emma Meesseman, nu al legendarisch aan het worden. Ook bij haar Russische club Ekaterinburg draagt ze de dubbele 3. Drie is een magisch getal, 33 wordt de hemel. De drie buitenlandse titels, maar de ook de driehoek van basketbalwereldsteden in de wondere wereld van Emma Meesseman. Washington, Ekaterinburg en Ieper: er zijn nog zekerheden in het leven. Wie wordt er sportvrouw van het jaar? Onze keuze is al gemaakt…

(BV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten