“Dit BC Oostende is duidelijk uitgekeken op de Belgische competitie”

© BELGA
Olivier Volckaert

Daar is het woord weer: HISTORISCH. BC Oostende pakte andermaal de titel en voor het eerst in de Belgische basketgeschiedenis doet een club dat voor de zevende keer op rij. Semailles, Antwerpse, Racing Mechelen en Sunair Oostende. Allen bleven ze steken op zes opeenvolgende titels, het BCO van Dario Gjergja heeft eindelijk de vloek op de zevende titel verbroken.

Maar Gjergja en co hebben zoveel méér gedaan. Een 13de trofee op rij in België als je ook de zes laatste bekers meetelt. Voor wie het Belgische basket niet volgt: BCO is heer en meester, de rest is vulling. Meelopers.

De reguliere competitie dit seizoen was andermaal één grote geeuw. 36 competitiematchen om te bepalen welke acht clubs (van de tien) naar de play-offs mogen en om te weten wie het thuisvoordeel heeft in de play-offs. BCO was al enkele weken voor het einde van die competitie al zeker van die zogenaamde pole position, het was 21 matchen lang onklopbaar in België. Was er dan spanning in de play-offs? Eigenlijk niet. In zeven matchen, uiteraard zonder nederlaag, kwam Oostende amper in de problemen tegen Brussels, Okapi Aalstar en Antwerp Giants.

Dit BC Oostende is duidelijk uitgekeken op de Belgische competitie

The sky is the limit, maar in België heeft BCO die al lang bereikt. Wordt het voor BCO geen tijd om uit te kijken naar een nieuwe uitdaging? Als dé Belgische topclub moet het op tafel durven te kloppen. En waarom geen Atlantische liga met de beste teams van bijvoorbeeld Nederland en Frankrijk en misschien zelfs Engeland en Portugal? In tegenstelling tot het voetbal zijn dergelijke landoverschrijdende en regiogebonden competities wel in trek. Bijvoorbeeld de Adriatic League, nu ABA League, met de beste teams van voormalig Joegoslavië. Of de Baltic League. En de United League voor de betere clubs uit de voormalige Sovjetlanden. En waarom kan BCO niet het voorbeeld volgen van Tsmoki Minsk, een andere alleenheerser. Zij spelen in de United League en komen pas in de tweede fase in de Wit-Russische competitie terecht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.