De beker als afscheid: Basket SKT Ieper stopt met damesploeg in eerste landelijke

De dames van Basket SKT Ieper wonnen in de finale van Kortrijk Spurs C. © VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Anton Peene Reporter

Net als vorig jaar konden de dames van Basket SKT Ieper A het seizoen afsluiten met bekerwinst. Dit keer ging Kortrijk Spurs C voor de bijl met 79-71. Intussen raakte ook bekend dat de A-ploeg volgend seizoen in tweede landelijke zal aantreden. Voorzitter Bart Bauters geeft tekst en uitleg.

Daags na de verloren bekerfinale van de C-ploeg bij de mannen was het de beurt aan SKT Cats A. De ploeg uit eerste landelijke stond oog in oog met Kortrijk Spurs C, dat een reeks lager speelde dit seizoen. “Vooraf waren we misschien favoriet, maar we wisten dat het niet makkelijk zou gaan”, zegt voorzitter Bart Bauters. “Zij hebben enkele speelsters met een Iepers verleden in hun rangen. Zoals uitblinker Jasmina Rosseel, die voor 25 punten zorgde. Zij begonnen bovendien met een bonus van vijf punten. Aan de rust was die kloof nog steeds vier punten. Het zou dus spannend blijven tot in het laatste kwart, maar we konden het uiteindelijk toch met acht punten verschil over de streep trekken. Ik denk dat het voor de neutrale supporter een aangenaam kijkstuk was.”

Doorstroming

Zo komt er een einde aan een lang, maar mooi seizoen voor de club. “Het was een geslaagd seizoen met op alle niveaus sterke prestaties. Veel jeugdploegen wonnen de titel en we zagen ze positief evolueren. Naar volgend seizoen toe verandert er wel iets bij de damesploegen. De A-ploeg zal niet langer in eerste landelijke uitkomen. Er was een leegloop en met de overblijvers leek het ons niet opportuun om in eerste landelijke te blijven. Bovendien promoveerde de B-ploeg naar tweede landelijke, waardoor we dus in die reeks terechtkunnen volgend seizoen. Het leek ons beter ook voor de doorstroming van de jeugd om in tweede landelijke te spelen. De stap tussen jeugd en eerste landelijke lijkt ons te groot en met deze beslissing denk ik dat we daar op de lange termijn de vruchten kunnen van plukken. Naast de A-ploeg komt er een jonge B-ploeg in tweede provinciale. Al bestaat de kans dat zij nog stijgen naar eerste, als eventuele bijkomende stijger.”

Veel vertrekkers

Volgende speelsters vertrekken: Ruth Leire naar Gentson, de zussen Eva en Sien Devliegher naar De Panne, Sarah Molkens en Xania Bollenberg naar Oostende, Yuna Dehullu naar Roeselare, Marthe Bucquoye zoekt een ploeg in de regio van Gent en ook Celine Lemmens zal de club verlaten. Wie de trainer zal worden van de A-ploeg is momenteel nog onduidelijk. “Voor Henk Rondelez was het een pittige periode, nadat hij na het vertrek van Peter Vantoortelboom twee ploegen combineerde. Bovendien heeft hij een drukke job. We zullen de knoop binnenkort doorhakken. Voor ons blijft het ook de komende weken druk, enkel in het weekend is het nu een beetje kalmer. Het beheer van een club stopt nooit. Momenteel maken we werk van de nieuwe uitrusting voor volgend seizoen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier