Dames BBV Oedelem tweede keer kampioen in vijf jaar: “Een vaste waarde worden in de landelijke reeksen”

Met een ruime zege tegen Basket SKT Ieper B verzekerde Odelem zich van de kampioenstitel. (foto EF) © Eric Flamand
Redactie KW

Amper vijf jaar geleden werd een ploeg ingeschreven in de competitie in tweede provinciale, nu breken de dames van BBV Oedelem de poort naar landelijk basketbal open. Weinig ploegen slagen erin om vier wedstrijden voor het einde van de competitie al zekerheid over de titel te hebben. De voorbije weken werd echter duidelijk dat de tegenstanders steken lieten vallen, terwijl de Bevers steeds beter presteerden.

Eigenlijk viel de titelviering een week eerder dan verwacht werd omdat de naaste achtervolgers onverwachte nederlagen leden. “Eerst dachten we zelfs dat we pas op de voorlaatste speeldag kampioen konden worden, maar dat schoof de voorbije weken snel op”, aldus coach Tim De Wispelaere. “In Ieper konden we nog een rechtstreekse concurrent uitschakelen en dat gebeurde, zij het met de nodige moeite. We begonnen slecht aan de wedstrijd, mede door de druk en de zenuwen, maar herpakten ons tijdig om te gaan rusten met een kleine bonus. In het derde quarter maakten we daarna het verschil (9-31, red.), waarna we rustig controleerden.”

Uitgesteld feest

De daaropvolgende viering begon in mineur. “We mochten het netje niet knippen, een traditie voor wie kampioen wordt. De rest lukte wél, inclusief de douche voor de coach en het knallen van de champagnekurken”, kan De Wispelaere erom lachen. “Daarna gingen we met de hele groep nog de heren Two aanmoedigen in Roeselare en gingen we samen frietjes eten. Morgenavond zal er aan Den Akker, naar aanleiding van de thuiswedstrijd tegen de Brugse buren, zeker nog een feestje gebouwd worden. Wat het precies wordt, blijft een goed bewaard geheim, maar het zal de moeite lonen om de kampioenenploeg te komen aanmoedigen.”

Hechte groep

Speelster Amaryllis Bode (24) ziet één grote reden voor het succes: “De ploeg hangt wonderwel aan mekaar. Wij zijn één grote groep vriendinnen, ook naast het terrein. Dat helpt tijdens de wedstrijden, want we spelen voor mekaar, gunnen het succes aan mekaar en helpen mekaar zoveel mogelijk.”

Haar coach voegt er enkele lovende woorden aan toe: “Ik heb echt een heel goeie groep die wil luisteren en leren. Ze voeren gewoonweg perfect uit wat ik van hen vraag. Ons samenspel is gegroeid, daar waar onze tegenstanders steken lieten vallen of steeds meer speelsters misten. Dat kan ik allerminst zeggen. Het is zalig om iedereen op elke training te zien. Alleen op die manier creëer je automatismen. Daarnaast werden we gespaard van blessures en kent de ploeg nauwelijks een verzwakking als we gaan roteren.”

verjaardag

Voor captain Lore Ommeslag werd het zelfs een heel speciale dag, want uitgerekend op de dag van de titelwedstrijd werd zij 27. “Toen de kalender uitkwam, heb ik even gevloekt, omdat een wedstrijd op je verjaardag niet altijd even goed uitkomt”, knipoogt ze. “Maar toen duidelijk werd dat we voor de titel mochten spelen, begon ik het wél een leuke combinatie te vinden.”

Ommeslag was er, samen met een drietal andere speelsters, van bij de opstart bij, wat mogelijks haar rol als captain verklaart? “Eigenlijk niet, want ik probeer de ploeg wel bij mekaar te houden en te motiveren, maar eigenlijk doet iedereen dat. En wees maar gerust dat we ervoor moeten vechten hebben! In het begin van het seizoen hoop je uiteraard op een puik resultaat, maar toen de drive erin geraakte, wilden we iedere wedstrijd winnen. Reken daarbij de positieve klik die we met onze coach Tim hebben en je bent gelanceerd.”

Toekomstperspectief

De Oedelemse vrouwenploeg zag slechts vijf jaar geleden het levenslicht, maar met het behalen van de titel in eerste provinciale stoten ze door naar landelijk basketbal. “De ploeg werd al versterkt met Margo Boedt van Feniks Gent en we zoeken nog een vijftal speelsters”, legt De Wispelaere uit. “Daarmee hopen we gewapend te zijn voor een rustig seizoen. We hebben zeker genoeg kwaliteit in de ploeg om ons op dat niveau te handhaven en op termijn een vaste waarde te worden in de landelijke reeksen. Bovendien komt er volgend jaar een Two-ploeg bij de dames, die in tweede provinciale zal starten.” (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier