Poperinge huldigt olympisch topsporter

Schepen Loes Vandromme, Ann Van Renterghem, Walter Van Renterghem, Dominique Van Renterghem en schepen Klaas Vandromme. © (Foto MD)
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Stadsgenoot Walter Van Renterghem werd 50 jaar geleden Belgisch kampioen op de lange afstand. Dit was zijn gouden ticket naar de Olympische Spelen van 1972 in München (het jaar van de bloedige aanslagen), waar hij deelnam aan de marathon.

Poperinge wil zijn uitzonderlijke prestaties in de kijker zetten met een expo, en gaat op zoek naar anekdotes en foto’s. Heel wat herinneringen en verhalen worden opgerakeld wanneer je over of met Walter Van Renterghem praat.

De Poperingenaar vierde op zaterdag 26 maart zijn 78ste verjaardag, en kreeg het bezoek van een delegatie van het schepencollege.

Momenteel verblijft Walter in het woonzorgcentrum Proventier, op een steenworp van waar hij vroeger zijn sportwinkel had. Maar hij blijft een fenomeen. Zijn loopschoenen staan al even aan de kant, maar bij elke loopgelegenheid is hij van de partij om de jeugd aan te moedigen.

Tentoonstelling

Het stadsbestuur grijpt de 50ste verjaardag van zijn Belgische medaille en olympische deelname aan om Walter in de bloemetjes te zetten. Vanaf 9 september loopt er een expo in bibliotheek De Letterbeek. Daarnaast wordt er – hoe kan het ook anders – een loopevenement georganiseerd. Ook woonzorgcentrum Huize Proventier werkt mee aan de festiviteiten om hun bewoner te eren.

Foto’s in de sportwinkel

Klaas Verbeke, CD&V-schepen van Sport: “We speelden al even met het idee om iets te doen voor Walter, ook vanuit de Sportraad was er veel enthousiasme. Als kind was ik al gefascineerd door de actiefoto’s in Walters sportwinkel in de Veurnestraat. Vorige zomer raakte ik met hem aan de praat tijdens de kermisjogging, zo groeide het plan om hem op gepaste wijze te huldigen. In nauw overleg met Walter en zijn dochters geven we de acties met de sportdienst, het archief, FLAC Hoppeland en Huize Proventier vorm. Walter is er steeds voor gekend geweest dat hij zowat niets bijhield van wat met carrière te maken had. Loopschoen, truitjes, trofeeën enz., hij gaf het allemaal weg.”

Heb je zelf nog fotomateriaal of ken je een leuke anekdote over Walter Van Renterghem? Neem contact op met het archief via stadsarchief@poperinge.be of 057/33 56 25.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.