Koen Naert loopt persoonlijk record in marathon van Rotterdam en plaatst zich zo voor de Olympische Spelen: “Mooie mijlpaal”

© BELGA

Bashir Abdi heeft zondag voor de tweede keer in zijn carrière, na een eerdere zege in 2021, de marathon van Rotterdam gewonnen. Hij strandde met 2u03:47 elf seconden boven zijn eigen Europees record. Koen Naert liep een persoonlijk record en plaatst zich voor de Olympische Spelen.

Halverwege passeerde de kopgroep met Bashir Abdi in 1u02:15. Iets te traag dus, maar na 30 km plaatste Abdi samen met de Keniaan Timothy Kiplagat een stevige versnelling. Ze bleven nog met z’n tweeën over. Abdi was de sterkste, maar kwam net tekort voor het Europees record van 2u03:36. Zijn chrono van zondag is wel de tweede tijd ooit gelopen door een Europeaan.

Kiplangat finishte als tweede in 2u03:50, de Nederlandse titelverdediger Abdi Nageeye was derde in 2u05:32.

Koen Naert was zondag zesde in een persoonlijk record van 2u06:56, een verbetering van 43 seconden. Hij is daarmee net als Abdi geplaatst voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. De limiet staat op 2u08:10. Op de Belgische ranking aller tijden springt Naert over Vincent Rousseau naar de tweede plaats.

Thomas De Bock liep een persoonlijk record van 2u10:17, maar haalde de WK-limiet van 2u09:40 niet. Bij de vrouwen dook Astrid Verhoeven met 2u31:34 vijf seconden onder haar persoonlijk record. De WK-limiet is 2u28:00, de OS-limiet 2u26:50.

Koen Naert na persoonlijk record: “Mooie mijlpaal om onder tijd van Rousseau te duiken”

Koen Naert liep zondag in de marathon van Rotterdam met 2u06:56 43 seconden onder zijn persoonlijk record. Hij springt naar de tweede plaats op de Belgische allertijdenranking, over Vincent Rousseau. “Het is een mooie mijlpaal om onder zijn tijd te duiken”, zei hij achteraf.

“Ik ben absoluut tevreden”, sprak Naert na zijn race. “Het waren niet de ideale omstandigheden, maar mijn conditie was heel goed.” In het begin ging het wel even te hard, op een schema richting 2u05, maar Naert maakte zich geen zorgen. “Nee, want ik voelde mij supergoed en we hadden ook meewind op dat moment. Het voelde zeker niet te snel voor mij”, klonk het.

Alleen de laatste kilometers werd het erg zwaar. “Heel lang heb ik me heel goed gevoeld”, blikte Naert terug. “Op voorhand had ik op basis van de windvoorspelling ingeschat dat we de laatste zeven kilometer meewind zouden krijgen, maar het was tegenwind, dus het einde was nog superzwaar. Ik zag dat ik een laatste kilometer onder de drie minuten moest lopen om onder de 2u07 te gaan. Ik heb er alles uitgeperst en de laatste 50 meter kreeg ik mijn benen niet meer omhoog, maar het is gelukt.”

Al jaren verkondigt Naert dat hij onder de 2u07:20 van Vincent Rousseau uit 1995 wil duiken. Dat is nu gelukt. “Ik had het nog niet direct door, omdat ik in mijn eigen wereldje zat. Maar het is een mooie mijlpaal om onder zijn tijd te duiken”, besloot Naert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier