Benjamin Leniere is Belgisch kampioen op de 800 meter

G-atleet Benjamin Leniere is nationaal kampioen outdoor op de 800 meter. (gf)
Redactie KW

Benjamin Leniere (26) uit Oostende startte als een atleet met een mentale beperking met atletiek toen hij zeven jaar was. Christine Caron vroeg hem toen of hij interesse had om zich aan te sluiten. Zij richtte ruim twintig jaar terug een afdeling voor G-sport op bij Hermes Atletiekclub in Oostende, die later is overgegaan naar Houtland Atletiekclub in Torhout. De G-atletiekwerking kreeg er ondertussen ‘Achilles’ als roepnaam.

In zijn atletiekcarrière heeft Benjamin al heel wat trofeeën en medailles verzameld. “Al moet er een onderscheid gemaakt worden tussen recrea- en competitiewedstrijden”, legt zijn vader Marc Leniere uit. “Bij die laatste dienen G-atleten bij de VAL een licentie aan te vragen. De voorbije Special Olympics valt onder de recreawedstrijden en is niet puur prestatiegericht.” Daar behaalde Benjamin een gouden medaille op de 800 en de 1.500 meter. Vorige maand was er voor hem in competitie wel een officiële wedstrijd met een nationale titel op de 800 meter. Iets wat hij eerder ook al indoor had verwezenlijkt.

Blessurevrij

Benjamin richt zich nu vooral op de langere afstanden. “Ik heb destijds lang gesukkeld met blessures. Bij het sprinten, de explosieve nummers tot 100 en 200 meter, had ik regelmatig een spierscheur”, vertelt hij. “Men vond niet meteen een oorzaak. Een bezoek aan een professor in Gent bracht na onderzoeken beterschap. Mits een aangepaste medicatie ben ik nu blessurevrij en kan ik lopen, zij het de halve fond.”

EK in parijs

De G-atleet doet dus voornamelijk 400 en 800 meter en in een iets mindere mate de 1.500 meter. Zijn persoonlijke records zijn 57’92”, 2min10’ en 4min48’. In de zomer van 2018 kon Benjamin naar het EK G-atletiek in Parijs. “Met mijn internationale T-20 licentie kan ik aan buitenlandse atletiekmeetings meedoen. Ik moet die erkenning aanvragen, een aantal testen doen, een bepaalde procedure doorlopen. Volgende maand ga ik hiermee deelnemen aan het Open Nederlands kampioenschap para-atletiek, waar andere nationaliteiten meedoen.” (ACR)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier