Belgian Tornados veroveren goud, Alexander Doom troeft in slotronde VS af op WK atletiek indoor

Opnieuw goud voor Alexander Doom! © BELGA

De Belgian Tornados, de Belgische aflossingsploeg op de 4×400 meter bij de mannen, hebben zondagavond op de wereldkampioenschappen indooratletiek in het Schotse Glasgow de gouden medaille behaald in de finale.

Titelverdediger België, met Jonathan Sacoor, Dylan Borlée, Christian Iguacel en Alexander Doom, zette als winnaar 3:02.54 op de tabellen. Slotloper Doom snelde in een beklijvende laatste ronde de Verenigde Staten voorbij, die zilver pakten (3:02.60). Het brons ging naar Nederland (3:04.25). De VS rekende in de finale op een opvallende nieuwkomer: Noah Lyles, die vrijdag als tweede eindigde op de 60 meter.

In de reeksen eerder zondag zetten Jonathan Sacoor, Christian Iguacel, Tibo De Smet en Dylan Borlée 3:06.27 op de tabellen, goed voor de tweede plaats in hun reeks en het bijhorende finaleticket. Zoals verwacht kreeg Alexander Doom na zijn onverhoopte wereldtitel van zaterdagavond op de 400 meter rust. Ook kapitein Kevin Borlée, geen 100 procent fit door een voetblessure, bleef aan de kant.

Het Belgische record staat sinds 4 maart 2018 op 3:02.51, gelopen door Dylan Borlée, Jonathan Borlée, Jonathan Sacoor en Kevin Borlée in het Britse Birmingham.

Perfecte positie

“Ik twijfelde wat aan mezelf omdat de kuit na zaterdagavond opspeelde. Maar de kine en de dokter hebben heel goed werk geleverd om mij fit te krijgen”, legde Doom na zijn tweede gouden race uit. “Het was vandaag zaak om niet te veel aan de vermoeidheid te denken, goed mee te schuiven. Dat is fantastisch gelukt. De jongens hebben mij in een perfecte positie afgezet. Ik kon mooi meeschuiven, om dan in de laatste 50 meter erover te gaan. Ik kan niet méér tevreden zijn over hoe het gelopen is.”

De afwezige Julien Watrin, een vaste waarde bij de Tornados die nu tegen teelbalkanker strijdt, was een bijkomende motivatie voor het team om tot het uiterste te gaan, legde Doom uit. “We waren enorm gemotiveerd door alles wat er met Julien gebeurd is. We wisten dat we hier iets konden doen en we wilden echt zo goed mogelijk voor hem lopen, voor hem vechten. Dat hebben we fantastisch gedaan vandaag.”

Doom stapt maandagmorgen op het vliegtuig richting België met twee gouden medailles in de valies. “Dit valt moeilijk te overtreffen. Vanavond gaan we genieten, een dessert eten, want dat stond gisteren nog niet op het menu. Het is een vroege vlucht morgen, maar ik denk dat er niet veel slaap zal inzitten. Het wordt een nachtje doorgaan dit keer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier