Atleten van Groep Ubuntu zetten mooie prestaties neer op Special Olympics

De atleten van Ubuntu kunnen trots zijn op hun deelname. © gf
Redactie KW

Tijdens het hemelvaartweekend vonden de Special Olympics plaats in La Louvière. 3.000 atleten met een verstandelijke beperking gaven er het beste van zichzelf. De sociale inclusieve netwerkonderneming Groep Ubuntu, met onder andere een vestiging in Avelgem, vaardigde zeventien atleten af onder leiding van coaches Lisa Demeyere en Jolien Vanoverbeke.

Het verschil tussen de Paralympics en de Special Olympics zit hem in de beperking. Aan de Paralympics nemen atleten deel met een fysieke beperking, bij de Special Olympics hebben de atleten een verstandelijke beperking.

Tien medailles

Een jaar lang werkten Lisa en Jolien samen met hun zeventien atleten toe naar de Special Olympics. Ze focusten vooral op twee disciplines: zwemmen en atletiek. “Wekelijks gingen we met de groep zwemmen of leerden we ze gooien met een bal. We stoomden ze klaar om het beste van zichzelf te geven”, vertelt coach Lisa.

Op de Special Olympics krijgen nummer een, twee en drie respectievelijk een gouden, zilveren en bronzen medaille, maar op voorhand wordt aangegeven hoe snel de atleten precies zwemmen, of hoe goed ze zijn in atletiek. Op basis van hun niveau worden ze door de organisatie opgedeeld in verschillende groepen.

Groep Ubuntu kaapte liefst tien medailles weg waarvan vijf bronzen, vier zilveren en een gouden. Maar ook wie niet in de top drie eindigde, kreeg een plak. “Bij onze atleten draait het veel meer rond de beleving en het kunnen hangen van een medaille rond hun nek, dan rond de sportieve prestatie.”

In Kortrijk in 2025

Na deze uitstekende prestatie kijken ze vooral uit naar volgend jaar. Dan vinden de Special Olympics plaats in Kortrijk, op een boogscheut van de voorzieningen. “Daar kijken we heel hard naar uit. Geen verre verplaatsing en hopelijk vooral met heel veel supporters. Laat Special Olympics 2025 maar komen!” (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier