Zussen behalen zilver en brons op BK karate

Met tussen hen in Funakoshi-voorzitter en hoofdtrainer Peter De Grande links Chloé Desmedt en rechts haar jongere zus Léonie. (Foto JS)
Redactie KW

Twee zussen die op de Belgische kampioenschappen karate het podium halen: alledaags is het zeker niet. Chloé (19) en Léonie (16) Desmedt van de Torhoutse club Funakoshi slaagden daar niettemin in tijdens het BK in Braine-l’Alleud, het mekka van het Belgische karatewereldje. In de stijloefening kata behaalde Chloé nationaal zilver bij de juniores dames en Léonie brons bij de scholieren meisjes.

Chloé en Léonie zijn de dochters van Gino Desmedt en Nele De Ruytter uit de Molenstraat in Torhout. Chloé studeert bachelor verpleegkunde in Brugge en Léonie Grieks-wetenschappen aan het Sint-Jozefsinstituut (college) in haar thuisstad Torhout. “In 2007, toen ik 8 was, ben ik met karate gestart”, doet Chloé haar verhaal. “Britt Gardeyn, een vriendin van me, en ik waren op zoek naar een nieuwe hobby, want we waren net gestopt met zwemmen. Papa deed vroeger karate en mijn nonkel Mario Desmedt beoefent die sport nog altijd – hij draagt intussen de zwarte gordel tweede dan. We hebben een aantal proeflessen bijgewoond en kregen de smaak te pakken. Britt is een jaar later gestopt met karate, maar ik ben ermee doorgegaan. In 2009 is mijn zus Léonie ook met karate begonnen. We zijn beiden vrij snel in de competitiewereld gerold. Op 2 december 2017 heb ik de zwarte gordel eerste dan behaald. Léonie is nu eerste kyu. Dat is de bruine gordel met twee witte strepen. Ze kan zich stilaan beginnen voor te bereiden op het examen voor de zwarte gordel. En ik zou over een paar jaar uiteraard heel graag de tweede dan veroveren.”

“We hebben veel aan Peter te danken en ook aan de andere trainers van de club”

De Belgische kampioenschappen worden traditioneel in Braine-l’Alleud (Eigenbrakel) in Waals-Brabant betwist. “Kata is een opeenvolging van bewegingen die in een bepaald ritme en met een bepaalde kracht uitgevoerd moeten worden”, legt Léonie uit. “Kumite daarentegen is het werkelijke vechten. In de voorronden is het de bedoeling dat jij en je tegenstander een kata uitvoeren die wordt opgelegd door de hoofdscheidsrechter. Daarna wordt er door vijf scheidsrechters gestemd en zo worden de besten er uitgekozen. Vier deelnemers stoten door naar de finale. Daarin mag iedereen een kata doen naar keuze. De scheidsrechters beoordelen de stijloefening en geven punten. Ik werd derde bij de scholieren en Chloé vicekampioen bij de juniores. Beiden op het podium!”

Hoofdtrainer en voorzitter Peter De Grande van karateclub Funakoshi is uiteraard heel blij met de prestaties van de zussen Desmedt. “Hij is altijd als coach aanwezig op de kampioenschappen en tornooien”, zegt Chloé. “We hebben veel aan hem te danken en ook aan de andere trainers van de club. We proberen tevens buiten de club bij te leren, onder andere tijdens stages en op nationale en provinciale trainingen. We trainen twee tot drie keer per week, telkens anderhalf uur. Ook gaan we maandelijks naar de provinciale training voor beloften.”

Resultaten neerzetten

“We zijn van plan om zo lang mogelijk met karate door te gaan”, klinken de zussen in koor. “Daar hoort competitie bij en we doen ons uiterste best om mooie resultaten neer te zetten. We werden in de jeugdreeksen beiden al verschillende keren West-Vlaams, Vlaams of Belgisch kampioen, wat ons motiveert. Als je ons eens ergens anders dan in de dojo van het Torhoutse sportcomplex aan het werk wilt zien, moet je op zaterdag of zondag in de plaatselijke Bakkerij Stefaan langsgaan. Daar verdienen we een centje bij als verkoopsters in de winkel. Tussen de boterkoeken en taartjes!”

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier