West-Vlaamse hockeyclubs schrijven open brief aan minister

© (Foto MVQ)
© (Foto MVQ)
Redactie KW

Vier West-Vlaamse hockeyclubs hebben een open brief gestuurd aan minister Ben Weyts om buitensport voor iedereen opnieuw goed te keuren. De boodschap is bezorgd aan het kabinet van de eerste minister, van minister van volksgezondheid Vandenbroucke en minister van sport Ben Weyts.

“Het is al enkele weken dat we als club heel erg begaan zijn met het verbod op het uitoefenen van buitensport voor +12 jarigen, niet alleen wat hockey betreft, maar alle sporten”, zegt Nathalie Jacob, voorzitter HC Koksijde. “Veel opties waren er tot nu toe niet behalve geduldig afwachten binnen onze bubbel. Carl Vanhoutte , voorzitter Wildcats Ieper, deelde dezelfde mening zoals vele anderen nog en daarom werd na overleg beslist om een open brief te schrijven. Zowel trainers en bestuurders hadden al een trainingsplan uitgewerkt om het nog veiliger aan te pakken. Een optie was het heropstarten in kleinere groepen 1 keer per week in plaats van 2 keer per week , maar vooral onze jeugd en volwassenen fit houden is van groot belang. Ook het sociaal contact voor onze middelbare kinderen die al weken aan hun bureaustoel en computer gekluisterd zitten is meer dan nodig, en dit kan op een veilige manier! We hebben immers een veld van 5000 m²!”

De brief roept op voor een ‘Re-Start van de Hockeysport in covidtijden’ met de hashtag #wijwillenhockeyen #spreadthewordnotthevirus, niet in maart of april, maar nu!

(MVQ)

Lees hier de volledige brief

Via deze brief doen wij, voorzitters van de hockeyclubs, een oproep naar virologen en politici om ons de mogelijkheid te geven om onze teams opnieuw te laten trainen.

Hockey is een ploegsport voor jongens en meisjes op een terrein van 5000 m² in openlucht. Sport in het algemeen, maar zeker ook hockey draagt bij aan een goede fysieke en mentale gezondheid en de ontwikkeling van sociale vaardigheden.

Covid heeft ons in 2020 heel wat kopzorgen en ontgoochelde gezichten bezorgd. We hebben de voorbije maanden geïnvesteerd in ontsmettingsmiddelen en signalisatie, we hebben circulatieplannen uitgewerkt, ouders en kinderen geïnformeerd omtrent de veiligheidsmaatregelen, ouders de toegang tot het veld ontzegd, kiss-and-ridezones opgezet, kinderen aangespoord om met de fiets of te voet te komen… Alles om het contact tussen de volwassenen en tussen de volwassen en de kinderen uit andere bubbels tot een absoluut minimum te beperken.

Vanaf januari zitten de kinderen opnieuw aan hun schoolbank gekluisterd, volwassenen aan hun bureau zonder enige vorm van sociaal contact of gezonde beweging.

Tijdens de voorbije weken werd het onbegrip voor het niet toelaten van buitensport in teamverband alleen maar groter bij onze leden en trainers. Zwembaden met een oppervlakte van 250 m² mogen 25 zwemmers per uur aanvaarden, wat overeenkomt met 1 zwemmer per 10 m²! Skateparken werden overspoeld met jongeren, soms meer dan 30 tegelijkertijd…. Parkings aan de rand van bossen en duinen verzamelden 10 tallen mountainbikers .

Wij, bestuursleden en vrijwilligers, zijn bereid om de extra inspanning nog even vol te houden voor de veiligheid van onze leden. Willen de dames en heren politici nu ook een inspanning leveren? Weet dat het om een buitensport gaat en dat er per terrein 5000 m² ruimte beschikbaar is. Als we 25 spelers mogen ontvangen dan betekent dit 1 persoon per 200 m²! Onze spelers staan te popelen om terug te kunnen trainen en zijn bereid daarvoor de nodige regels te respecteren. Weet dat onze vrijwilligers dit alles opnieuw in goede banen willen leiden.

Politici, virologen, gezondheidsinspecteurs … u zou ons een groot plezier doen om deze brief door te nemen alsof het om uw eigen kinderen zou gaan.

Voorzitters Carl Vanhoutte (Hockeyclub Ieper), Nathalie Jacob (Hockeyclub Koksijde), Johan Rogiers (Hockeyclub Waregem) en Emmanuelle Bernolet (Hockeyclub Brugge) ondertekenden de brief

.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.