Vyvey-Colpaert verbaast met plaats in finale World Cup roeien

Marlon Colpaert en Tibo Vyvey (archiefbeeld)© BELGA
Marlon Colpaert en Tibo Vyvey (archiefbeeld)© BELGA
Redactie KW

Op de Rotsee of het Meer der Goden in het Zwitserse Luzern heeft dit weekend de Wereldbeker II plaats. In lichte dubbeltwee plaatsten zich bij de zestien boten twee Belgische duo’s voor de A-finale. Een primeur want naast Niels Van Zandweghe (Brugse Trimm- en Roeiclub) en Tim Brys (KR Club Gent) zijn ook de beloften Tibo Vyvey (KR Brugge) en Marlon Colpaert (KRNS Oostende) verrassend bij de laatste zes.

Iets meer dan twee maanden voor de start van de Olympisch Spelen zijn de roeiers op zoek naar het goede ritme. De Rotsee in Luzern is daar ideaal voor. Drie dagen lang wordt daar geroeid op het hoogste niveau. Voor Niels Van Zandweghe en Tim Brys is het hun laatste stop richting Olympische Spelen.

Nog in lichte dubbeltwee is er de deelname van Tibo Vyvey en Marlon Colpaert. Zij werden vorig jaar Europees kampioen bij de U23 en konden omwille van corona niet aan een WK meedoen. Voor het duo is Luzern hun eerste wedstrijd in deze dubbelcombinatie als beloften op het hoogste niveau. Voor Marlon is het zelfs de eerste keer dat hij tegen de elite roeit. Hun doel is vooral aftasten hoe andere U23 teams presteren en vooral ervaring opdoen door tegen het hoogste niveau te racen.

Vrijdag roeiden de twee Belgische boten in dubbel lichtgewicht overigens tegen elkaar in de reeksen. Van Zandweghe/ Brys klokte de vijfde tijd en plaatsten zich voor de halve finale. Colpaert en Vyvey waren goed voor de elfde tijd en kwamen via de herkansing in de halve finale. Hier was Van Zandweghe-Brys zaterdag goed voor een tweede plaats na de Ieren Fintan McCarthy en Paul O’Donovan, onlangs Europees kampioen in Varese.

In de andere halve finale eindigden Colpaert-Vyvey zeer knap derde na toch wel de wereldtop, de Duitsers Jonathan Rommelmann en Jason Osborne en de Italianen Pietra Ruta en Stefano Oppo, respectievelijk tweede en derde op het voorbije EK. Het zal zondag met ook nog de Noren om 12.45 uur een boeiende A-finale worden.

Met 25 inschrijvingen is skiff de grootste bootklasse in Luzern. Onder hen Tristan Vandenbussche (Brugse Trimm- en Roeiclub). Voor hem is het net als bij Tibo en Marlon in de eerste plaats belangrijk wedstrijdritme op te doen, ter voorbereiding van het WK U23, van 7 tot 11 augustus in Racice, Tsjechië. De Bruggeling finishte zaterdag als zesde in zijn halve finale en roeit zondag de B-finale.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.