Vijfde editie crossduatlon in Westrozebeke op 24 juli: “Een van de laatste in provincie”

We zien de organisatoren met v.l.n.r.: Bene Pype, Jimmy Huyghe, Laurens Coupe, Wim Huyghe, Laurens Terryn en Laurent Vandamme.© foto Jos
We zien de organisatoren met v.l.n.r.: Bene Pype, Jimmy Huyghe, Laurens Coupe, Wim Huyghe, Laurens Terryn en Laurent Vandamme.© foto Jos
Redactie KW

Triatlon en Duatlon Team Ieper organiseerde de crossduatlon tien keer in Geluwe, maar week door praktische redenen in 2017 uit naar Westrozebeke. Normaal gaat de wedstrijd door begin januari, maar door corona koos men voor een zomerse editie op 24 juli. Het belooft alvast een topeditie te worden met nu al 150 inschrijvingen.

“Onze wedstrijd is één van de laatste in onze provincie”, opent bestuurslid Bene Pype. “Vijftien jaar geleden stond de kalender nog vol voor duatlons, maar ondertussen is de belangstelling serieus getemperd. Gezien onze wedstrijd door de beoefenaars wordt omschreven als een topwedstrijd hebben wij nog nooit aan belangstelling moeten inboeten. De wedstrijd bestaat uit een plaatselijk loopparcours in het dorp, gevolgd door een mountainbiketocht naar en in de Keuneleute en het Polderbos, waarna het loopparcours nog eens moet hernomen worden. De start en aankomst bevindt zich op de Markt ter hoogte van de brandweerkazerne.”

“Deelnemers kiezen om individueel of in duo deel te nemen. Steeds starten er ook gekende namen. Bij de duo’s won bijvoorbeeld profrenner Jelle Wallays samen met Filip Vanclooster, individueel stond Bert Jammaer (ex-deelnemer Ironman Hawaï) al eens op het hoogste schavotje. In 2020 waren er 157 individuele deelnemers met Guust De Smul en Emelle Butseraen als winnaars, De 2 Pirkes met Ward Laperre en Pieter Lowagie waren de beste van de 69 duo’s.”

Bekende deelnemers

Ondertussen krijgt de deelnemerslijst al goed vorm. “In tegenstelling tot de voorgaande jaren zijn er door corona geen daginschrijvingen mogelijk. Vooraf inschrijven is dus verplicht, voor woensdag 21 juli. Als je polst naar namen kan ik al meegeven dat Geert De Smul, de winnaar van de vorige editie, aanwezig zal zijn, net als de winnaar van 2018 Bert Dewaele. Bij de dames bevestigde Lien Lanssens (winnares 2019). We zijn ook vereerd door de inschrijving van Seppe Odeyn. Voor het eerst in onze geschiedenis komt daarmee een ex-wereldkampioen duatlon (in 2016) aan de start in Westrozebeke.”

De crossduatlon is één van de drie wedstrijden in het criterium ‘CrossduatlonSeries’ waarbij de winnaar 500 euro krijgt. Sinds de eerste editie in Westrozebeke telt de wedstrijd ook als BK voor de brandweer. Een ander lokmiddel voor plaatselijke deelnemers is dat er zes cadeaubonnen van 50 euro worden verloot onder de deelnemers met postcode 8840. (SBR)

Info: crossduatlonwestrozebeke.wordpress.com .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.