Van Zandweghe-Brys en Vyvey-Colpaert 5de en 6de in A-finale in Luzern

In het Zwitserse Luzern tijdens de Wereldbeker II plaatsten zich zondag in lichte dubbeltwee maar liefst twee Belgische duo’s voor de A-finale. Naast Niels Van Zandweghe (Brugse Trimm- en Roeiclub) en Tim Brys (KR Club Gent) roeiden ook de beloften Tibo Vyvey (KR Brugge) en Marlon Colpaert (KRNS Oostende) zich verrassend bij de laatste zes.

Voor Van Zandweghe en Brys was het de laatste test richting de Olympische Spelen in Tokio waar ze onder andere zullen moeten strijden voor een medaille tegen de finalisten die in Luzern voor hen eindigden. Het Brugs-Gentse duo finishte in een toch wel harde race als vijfde. Het goud ging naar de wereld- en Europese kampioenen Ierland, met Fintan McCarthy en Paul O’Donovan. Zij hadden ook tijdens de halve finales zaterdag de snelste kwalificatietijd.

De Ieren (6:15’48”) hadden in de A-finale een bootlengte voorsprong op de Noren, Kristoffer Brun en Zijn Weierholt Strandli, derde op de Olympische Spelen in Rio. Met meer dan vijftig slagen per minuut gingen de Duitsers Jonathan Rommelman en Jason Osborne snel van start maar strandden uiteindelijk op de derde plaats voor Italië.

Zeer knap

In de strijd om de tweede en de derde plaats hadden Noorwegen, Italië en Duitsland tussen elkaar slechts 0.39 seconde. Een goede seconde later in 6:20’48” kwam de eerste Belgische boot met Van Zandweghe en Brys over de finish gevolgd door de andere Belgian Sharks Marlon Colpaert en Tibo Vyvey in 6:34’34”.

Dat zij als twee beloften de A-finale behaalden is zeer knap en goed voor het vertrouwen met het oog op het WK U23, van 7 tot 11 juli in Racice (Tsjechië). Daar zal ook de andere Bruggeling Tristan Vandenbussche (BTR) aan deelnemen. Hij eindigde in Luzern in de B-finale op de vijfde plaats in 7:20’89” of een elfde stek in een sterk deelnemersveld van 25 skiffeurs. Het goud ging naar de Duitser Oliver Zeidler in 6:48’26”.