Ultraloper Karel Sabbe doet het weer: 22 jaar oud record sneuvelt na 37 uur in bergen

Dit keer verbrak Karel Sabbe het 22 jaar oude record op de Alta Via 2, een mythische route door de Dolomieten in Italië. © Alexis Berg
Redactie KW

Hij vertrok woensdag om 4 uur in de ochtend en donderdagavond, 37 uur en 15 minuten later, was zijn wereldrecordpoging compleet. Anzegemnaar Karel Sabbe flikte het weer. Dit keer verbrak de 31-jarige ultraloper het 22 jaar oude record op de Alta Via 2, een mythische route door de Dolomieten in Italië.

Mythisch is nog een understatement. Of wat dacht je van 160 kilometer door extreem ruig terrein met 12.130 positieve hoogtemeters en 11.950 meter dalen? Als toetje krijg je er 5 technische klimsecties gratis bij.

Anzegemnaar Karel Sabbe had zijn zinnen gezet op het 22 jaar ouder record op deze route, dat op naam stond van de Italiaan Lucio Dorz. Hij had er in 1998 zo’n 42 uur over gedaan.

Sabbe, die in het dagelijkse leven als tandarts werkt, ging woensdagochtend van start en zat meteen mooi op schema. Mede dankzij de steun van zijn crew en pacers, die afwisselend secties met hem meeliepen, was hij voor zonsondergang al over halfweg. “Het zal gezellig worden vannacht”, grapte Karel via zijn sociale media.

Maar het werd toch zwaarder dan verwacht. Het terrein was gevaarlijk en bijzonder technisch. Zo gevaarlijk dat Karel zijn pacer, die na klauterwerk op de knieën te bang was geworden, zelfs moest achterlaten in een berghut.

Derde snelheidsrecord

“Zo zo”, antwoordde Karel donderdagochtend op de vraag van zijn crew hoe het met hem ging. Maar de Anzegemnaar beet door en finishte uiteindelijk in 37 uur en 15 minuten, een verbetering van het record met 4 uur en 45 minuten.

Het is de derde FKT, oftewel ‘fastest known time’ zoals in het ultraloopwereldje wordt gebruikt, die Karel Sabbe op zijn naam heeft staan. In 2016 verbrak hij al het wereldsnelheidsrecord op de Pacific Crest Trail en hij is ook de snelste man ter wereld op de Appalachian Trail, een record dat hij in 2018 neerzette.

Sabbe is ook bekend van zijn deelname aan de Barkley Marathons, de meest mythische ultraloopwedstrijd ter wereld. Vorig jaar was hij daar tijdens zijn eerste deelname ‘the last man standing’.

(SB)

Het verhaal over zijn Barkley-avontuur is op YouTube te zien in de documentaire ‘Out There – A Journey to the Barkley Marathons’.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.