Triatleet Brecht Destoop vangt competitieluwte op met lange fietsritten

Brecht Destoop: "Ik heb prikkels nodig om ook mentaal sterk te blijven." (foto HD)
Redactie KW

322 kilometer fietsen op een dag: Brecht Destoop draait er zijn hand niet voor om. De straks 34-jarige Waregemnaar reed in coronatijden al twee keer een rit van meer dan 300 kilometer om het wegvallen van competitiewedstrijden te compenseren.

“Ik hoop eind dit jaar nog een marathon te lopen. In afwachting wil ik nog eens de Westerschelde afrijden en op training een ultra trail lopen”, lacht het trainingsbeest. Toen de coronacrisis uitbrak, was Brecht Destoop in volle voorbereiding van de Ironman op Lanzarote, een wedstrijd die eind mei zou plaatsvinden. “Het zou mijn debuut op de lange afstand worden, maar dat viel dus abrupt weg. Daarom besliste trainer Luc Hoebeke om via aangepaste trainingen de basisconditie te onderhouden, maar af en toe nog intervaltrainingen in te lassen.”

Minutieuze planning

Op zoek naar nieuwe uitdagingen, deed Brecht inspiratie op in het wielertijdschrift Grinta. “Daarin stond dat je als echte fietser toch ooit eenmaal een rit van meer dan 300 kilometer moest gedaan hebben. Vijf jaar geleden reed ik Luik-Bastenaken-Luik voor wielertoeristen, dat was de langste van alle ritten boven de 200 kilometer. In april legde ik het traject vast voor mijn eerste tocht van ruim 300 kilometer, richting Chimay. Op zaterdag 9 mei breide ik daar nog een vervolg aan en reed ik eerst alleen een vijftigtal kilometer, om dan trainingsmaten Bram De Langhe en Fréderic Dheedene op sleeptouw te nemen voor een rit richting Doel. Thuis aangekomen stonden er 322 kilometer op de teller. Ik stippel die ritten vooraf vrij minutieus uit, om onderweg niet voor onaangename verrassingen – zoals offroad paadjes – komen te staan. We vertrekken dan tegen wind, met voldoende voeding, en stoppen onderweg ergens om onze drankbidons bij te vullen. Ik leef van uitdagingen als deze.”

“Ik zou graag de Westerschelde eens afrijden”

Het volgende doel is een rit richting Nederland. “Ik zou graag eens de Westerschelde afrijden en zo Bram De Langhe begeleiden tijdens zijn eerste rit van meer dan 300 kilometer, maar we zullen moeten wachten tot we weer de Nederlandse grens over mogen. Heel binnenkort loop ik op training ook een ultra trail van circa 50 kilometer in de Vlaamse Ardennen. Ik heb die prikkels nodig om ook het mentale front in optimale conditie te houden”, lacht hij.

Lanzarote 2021

Het lid van de Waregemse triatlon- en duatlonclub WTDT hoopt stiekem dit najaar nog de marathon van Rotterdam of Amsterdam te kunnen lopen. “Of dat zal lukken, zal afhangen van de richtlijnen. Hopelijk is er tegen dan al een vaccin, zodat grotere sportevenementen weer kunnen doorgaan. Het échte doel blijft de Ironman van Lanzarote, maar dan in 2021. In tegenstelling tot vorig jaar, neem ik eind december niet deel aan de beruchte winterduatlon Hel van Kasterlee. Dat was een eenmalige ervaring, maar is wat mij betreft niet meteen voor herhaling vatbaar”, besluit Brecht. (BVC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.