Trainer van Plasschaert: “Emma is topkandidate voor goud in Tokio”
Emma Plasschaert werd onder zijn hoede wereldkampioen in het zeilen. Wielrenners Piet Allegaert, Kevin Deltombe, Stan Dewulf en Edward Planckaert trekken met zijn schema’s aardig hun streng in het profpeloton. En snelschaatser Bart Swings komt soms voor advies bij hem langs. Meulebekenaar Ward Vande Capelle (30) is de man die ons land in Tokio 2020 mee aan olympisch goud moet helpen. “Mijn werk is gedaan als de eerste regatta begint.” Aangename kennismaking.
2
De zilveren plak van Bart Swings op de Winterspelen in Pyeonchang was ook een beetje te danken aan Vande Capelle. “Bij Energy Lab hebben we een aantal topsporters waarin we geloven en waarmee we samenwerken, zoals snelschaatser Bart Swings en triatleet Pieter Heemeryck. Zij hebben elk hun eigen trainer, maar ze kunnen bij ons voor alles langskomen: een test afnemen, overleg, een scan om het vetpercentage te meten… Wij zijn dus externe adviseurs voor hen.”
22
Het aantal renners bij Sport Vlaanderen-Baloise in 2019. “Een deel van hen begeleid ik individueel”, legt Vande Capelle uit. “Daarbij ook drie West-Vlamingen: Piet Allegaert, Kevin Deltombe en Edward Planckaert. Zij krijgen van mij dag in dag uit schema’s. Een paar andere renners worden door mijn collega Wim Van Hoolst getraind en daarnaast volgen we alle renners binnen de ploeg op die niet door ons begeleid worden. Neem nu Aaron Verwilst, die door Erwin Borgonjon getraind wordt. Ik bel geregeld Aaron of Erwin op om te overleggen en eventueel advies te geven. Daarnaast nemen we twee, drie keer per jaar alle soorten tests bij elke renner af. In januari maak het stageprogramma van de ploeg in Calpe op en monitor ik de afgewerkte trainingen. Op basis daarvan kunnen selecties voor wedstrijden gemaakt worden. Elke twee tot vier weken stuur ik ook een update van elke renner naar de ploegleiding. Ten slotte zitten we ook samen om nieuwe renners te kiezen.”
5
Vijf jaar studeerde Vande Capelle aan de universiteit van Leuven: vier jaar licentiaat lichamelijke opvoeding met specialisatie training en coaching, gevolgd door een jaar lerarenopleiding. “Mijn interesse in coaching was er al toen ik Meulebeke naar de sportschool ging, maar in mijn tweede jaar in Leuven ben ik trainer van de universitaire triatlon- en zwemploeg geworden. Toen ik de lerarenopleiding volgde, werd duidelijk dat ik maar een beperkte interesse in lesgeven had en meer door coaching geboeid was. In die periode zat ik al tests af te nemen. Ik heb toen ook zelf geïnvesteerd in lactaat- en ergometers.”
Het is ook eens niet slecht om iemand uit een andere sport te betrekken en zo een andere insteek te krijgen
10
Zijn beste uitslag op een BK triatlon. Vande Capelle sportte vroeger immers zelf op hoog niveau. “Ik ben begonnen als zwemmer, tot mijn 16de in competitie. Ik was vooral goed in schoolslag en vlinderslag in de sprintnummers en werd ooit Vlaams kampioen. Maar ik was niet goed genoeg om door te breken. Ik heb trouwens altijd met Emmanuel Vanluchene (die twee keer aan de Olympische Spelen deelnam, red.) gezwommen, maar toen hij sneller dan mij werd terwijl hij drie jaar jonger was, heb ik gezegd: ‘t is goed geweest.” (grijnst)
Een overstap naar triatlon volgde. “Tot en met 2013 ben ik er fanatiek mee bezig geweest. Ik werd tiende op het BK kwarttriatlon, terwijl ik het jaar ervoor als tweede eindigde in de halve triatlon in Leuven. Tegenwoordig doe ik het enkel nog op recreatief niveau.”
40
Ongeveer 40 procent van zijn werktijd steekt Vande Capelle in het project met de zeilers, een samenwerking tussen de Vlaamse Yachting Federatie en Energy Lab. “De fysieke begeleiding van onder meer Emma Plasschaert, Maité Carlier en Yannick Lefèbvre neemt het grootste deel van mijn tijd in. Mijn andere coaching – als physical coach van Sport Vlaanderen-Baloise, als begeleider van talentvolle jongeren in het Lotto Cycling Talent-project (waaruit onder meer Laurens De Plus, Harm Vanhoucke en Tim Wellens komen, red.) en als individuele trainer van jeugd- en profrenners (zoals Stan Dewulf, neoprof bij Lotto-Soudal, red.) – neemt zowat 30 procent in. Ik help bij Energy Lab ook mee aan sportinnovatie, waarbij we digitale sportapps en online trainingsplatformen ontwikkelen.”
100
Het aantal dagen per jaar dat Vande Capelle voor zijn werk in het buitenland verblijft. “Met de zeilers zullen dat er ongeveer 30 zijn en ook met de koers ben ik 20 tot 30 dagen in een ander land. Het is niets in vergelijking met onze zeilers. Emma verblijft zowat 250 dagen per jaar in het buitenland, terwijl Yannick en Maité ook boven de 200 gaan.”
2013
De eerste bekende topsporter met wie Vande Capelle samenwerkte, was zeilster Evi Van Acker. Hun verhaal begon in 2013, een jaar na haar zilveren medaille op de Spelen in Londen. Het doel was om in Rio 2016 goud te behalen. Vande Capelle: “De zeilfederatie was op zoek naar een nieuw team voor de fysieke omkadering en begeleiding. Ik werkte toen nog niet lang bij Energy Lab en heb me er echt in gesmeten. Ik had geen enkele ervaring met zeilen, maar ik heb veel opgezocht en uiteindelijk is dat ook eens niet slecht om iemand uit een andere sport te betrekken en een andere insteek te krijgen. Ik herinner me dat Team Sky enkele jaren geleden met een gereputeerde zwemcoach is beginnen samen te werken. Zeilen is ook wel een nichesport. Er bestaat weinig info over de trainingsleer. Ik heb me verdiept in wat er wel al over bestond en moest een voorstel doen aan de zeilfederatie. Twee weken lang heb ik me dag en nacht zitten voorbereiden. Nog eens twee weken later zat ik al op een boot in Mallorca. Met Evi, maar ook met Emma Plasschaert, Maité Carlier en Yannick Lefèbvre.”
4
Op de Spelen in Rio strandde Evi Van Acker op een zucht van brons. “De weg ernaartoe was niet altijd even makkelijk”, vertelt Vande Capelle. “Evi gaf intussen ook openlijk toe dat ze met een burn-out heeft gekampt, ook al was dat in de periode dat ik haar nog niet kende. Ze is heel perfectionistisch. Dat is goed als topsporter, maar tegelijkertijd droeg ze de bagage mee van de jaren ervoor. Het lichaam wilde niet altijd meer mee. Soms ging Evi over haar eigen grenzen, maar we waren wel zeker van ons plan. De maanden voor de Spelen verliep alles zoals vooropgesteld en hadden we er alle vertrouwen in. Maar in juni, tijdens een van de laatste trainingsdagen in Brazilië, is Evi ziek geworden. Later bleek het te gaan om een bacteriële infectie, die ze daar in het water opliep. Als je traint voor goud, zoek je je limieten op. Dat is niet goed voor de immuniteit en dan is het verschil tussen net wel en net niet heel klein. Ze is nooit helemaal hersteld geraakt. De allerbeste Evi was medaillerijp. Daar ben ik rotsvast van overtuigd.”
1
Als physical coach van zeilster Emma Plasschaert uit Oostende veroverde Vande Capelle in 2018 de regenboogtrui in de Laser Radial-klasse. “Een grote verrassing was dat voor mij niet. Ik had gezien dat ze een klik had gemaakt. Toen Emma de hele voorbereiding op de Spelen in Rio had meegemaakt, maar niet mocht deelnemen (elk land mag maar zeilster afvaardigen, voor België was dat Evi Van Acker, red.), was het niet altijd even makkelijk voor haar. Maar daarna had ze zoiets van: als Evi doorgaat, moet ik zorgen dat ik beter zeil dan haar. Het was een uitstekende leerschool en ze is er mentaal sterker uitgekomen. Toen Evi besloot om te stoppen, was dat voor Emma een extra stimulans. Kleine details, hoor: de gretigheid op training, tijdens meer oog voor het herstel achteraf… Daaraan merk je dat ze er nog meer voor doet dan vroeger. Vroeger was het uitvoeren. Nu is het uitvoeren en meedenken.”
“Zelf was ik er niet bij op het WK, maar ik heb natuurlijk wel de volledige aanloop van dichtbij meegemaakt, toen we heel vaak op het water in Arhus trainden. Mijn werk als physical coach is gedaan als de eerste regatta begint. Ik ben belangrijk van twee maanden tot twee weken voor de race. Dan ben ik er meestal bij, voor het werk achter de schermen.”
2020
Het doel van Emma Plasschaert: olympisch kampioene worden. Vande Capelle gelooft erin. “Ze is een van de topkandidates voor goud. De planning voor Tokio ligt ook al vast. Het komende anderhalf jaar zullen we vaak in Japan zijn om te trainen en aan de omstandigheden daar te wennen.”
Het komende jaar zullen Emma en ik vaak in Tokio zijn om te trainen en aan de omstandigheden daar te wennen
25
Als ze in België is, zal dat 14 à 15 uur per week zijn, maar op stage kan dat snel oplopen tot 24 à 25 uur”, vertelt Vande Capelle. “Dan worden er drie à vier dagen na elkaar gezeild, variërend van anderhalf tot vijf uur en gevolgd door een rustdag. Er wordt dan ook wekelijks vier tot vijf uur gefietst en er staan drie à vier krachttrainingen en twee à drie stabilisatiesessies op het programma. In de winter wordt er soms zelfs 15 tot 20 uur per week gefietst, ideaal als algemene basistraining. Maar alles hangt af van de periodisering. Soms zijn er veel duurtrainingen, soms veel kracht. Onderschat het niet hoeveel een zeiler moet trainen. Het is best wel wat.”
2024
Emma Plasschaert (°1993) stond jarenlang in de schaduw van de acht jaar oudere Evi Van Acker (°1985). Nu staat een andere West-Vlaamse, Maité Carlier (°1996) uit Bredene, in de schaduw van de drie jaar oudere Plasschaert. “In 2018 kende ze een moeilijker jaar, ook door omstandigheden. In een sport als zeilen heb je nu eenmaal niet alles in de hand. Maar het is de bedoeling om in 2019 een volgende stap te zetten, vooral op fysiek vlak (in de Laser Radial-klasse moet je iets meer dan 70 kg wegen, red.). Maité is een paar jaar jonger dan Emma en dus we geven haar alle tijd. Ze is iets meer timide van karakter dan Emma. Een heel leuk iemand om mee in de ploeg te hebben.” Leggen we Maité nu al vast voor Parijs 2024?
90
Zelf blijft Vande Capelle intussen ook bezeten van sportieve uitdagingen. “In maart nam ik met drie vrienden deel aan de Vasaloppet, een bekende langlaufwedstrijd over 90 km in Zweden. Het wordt een heel grote uitdaging, want echt voorbereid zijn we niet. Ik sport niet meer gestructureerd en doe enkel nog waar ik zin in heb. Het is niet meer voor een resultaat dat ik sport.”
Daarnaast is de uitgeweken Meulebekenaar een fervent reiziger. Zo trok hij tijdens de voorbije twee kerstperiodes naar Oeganda. “Ik dacht dat ik geen grote fan van Afrika was, maar mijn vriendin wilde er wel eens naartoe. Wel, het is me zo goed bevallen dat ik het nog eens wilde doen. We zijn vooral op minder toeristische plaatsen geweest en combineerden dat met wat sport, zoals mountainbiken en hiken. En deze zomer wacht alvast een nieuw avontuur: Colombia.”
Privé h2>
Werd geboren op 24 maart 1989 in Tielt. Groeide op in Meulebeke. Studeerde voor licentiaat lichamelijke opvoeding, specialisatie training en coaching. Woont in Lier met vriendin Karolien Weuts. p>
Werk h2>
Werkt sinds 2012 bij Energy Lab in Gent en Paal. Is onder meer physical coach van de Belgische zeil(st)ers Emma Plasschaert, Maité Carlier, Yannick Lefèbvre en van Sport Vlaanderen-Baloise. p>
Sport h2>
Deed op hoog niveau aan zwemmen en triatlon. Sport nu enkel nog recreatief. p>
Privé h2>
Werd geboren op 24 maart 1989 in Tielt. Groeide op in Meulebeke. Studeerde voor licentiaat lichamelijke opvoeding, specialisatie training en coaching. Woont in Lier met vriendin Karolien Weuts. p>
Werk h2>
Werkt sinds 2012 bij Energy Lab in Gent en Paal. Is onder meer physical coach van de Belgische zeil(st)ers Emma Plasschaert, Maité Carlier, Yannick Lefèbvre en van Sport Vlaanderen-Baloise. p>
Sport h2>
Deed op hoog niveau aan zwemmen en triatlon. Sport nu enkel nog recreatief. p>
Privé h2>
Werd geboren op 24 maart 1989 in Tielt. Groeide op in Meulebeke. Studeerde voor licentiaat lichamelijke opvoeding, specialisatie training en coaching. Woont in Lier met vriendin Karolien Weuts. p>
Werk h2>
Werkt sinds 2012 bij Energy Lab in Gent en Paal. Is onder meer physical coach van de Belgische zeil(st)ers Emma Plasschaert, Maité Carlier, Yannick Lefèbvre en van Sport Vlaanderen-Baloise. p>
Sport h2>
Deed op hoog niveau aan zwemmen en triatlon. Sport nu enkel nog recreatief. p>
Profwielrennen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier