Tim Calliauw is topfavoriet in de Athora Great Bruges Marathon

Tim Calliauw is zondag favoriet in de marathon van Brugge. © (Foto GF)
Redactie KW

Zondag 17 oktober is er de vijfde editie van de Athora Great Bruges Marathon, met aan de start onder andere gewezen Europees marathonkampioen Koen Naert. De atleet uit Oostkamp finishte op de voorbije Olympische Spelen als tiende.

Hij zal zondag in Brugge echter niet als eerste over de meet komen, want hij start als luxehaas voor zijn vrienden van Olympic Brugge en de West-Vlaamse Alliantie. Tim Calliauw uit Sint-Kruis is in zijn stad topfavoriet. Maar de Athora Great Bruges Marathon is ook en vooral een gezellig loop- en wandelevenement, met een culinair tintje, voor duizenden recreanten.

Ruim 5.000 sportievelingen hebben zich ingeschreven voor de vijfde editie van de Athora Great Bruges Marathon. Dat zijn er evenveel als bij de vorige editie, in 2019. Dat maakt van de Athora Great Bruges Marathon een van de weinige loop- en wandelevenementen dat het na de coronaonderbreking even goed doet als daarvoor. “En dat is opvallend”, zegt Greg Broekmans van organisator Golazo sports. “Als je weet dat het voor buitenlanders dit jaar niet evident is om naar Brugge af te reizen, doen we het heel erg goed. Na vijf edities is deze marathon een echte klassieker geworden. Dat belooft voor de toekomst.”

Zeventig procent van de deelnemers zijn mannen, dertig procent vrouwen. De populairste afstand is de halve marathon (48%), gevolgd door de marathon (34%), de halve marathon voor wandelaars (11%) en de Family Walk (7%). De Family Walkers krijgen op hun 8 km lange tocht door het als Unesco-Werelderfgoed erkende historische stadscentrum van Brugge een degustatiebordje van Hotel- en Toerismeschool Spermalie aangeboden bij hun passage langs de school. De deelnemers aan de marathon en halve marathon mogen zich verheugen op een culinaire traktatie op de foodmarket, na de finish. Iedereen die heeft deelgenomen aan de Athora Great Bruges Marathon ontvangt na afloop ook een gratis Brugse Zot.

Het marathonparcours mag snel en vlak genoemd worden, met start aan de Dijver en finish onder het belfort op de Markt. Tussenin maakt het parcours een grote lus tot in Zeebrugge, langs enkele pittoreske polderdorpen als Lissewege, Koolkerke, Dudzele en Zwankendamme.

Calliauw droomt van zege in eigen stad

De meest opvallende naam op de deelnemerslijst is Koen Naert. Hij is peter van de West-Vlaamse Alliantie, een select trainingsgroepje van atletiekvereniging Olympic Brugge onder leiding van trainer Stijn Fincioen. “Koen gaat zondag hazen voor Tim Calliauw”, zegt Fincioen, die in 2013 zelf Belgisch kampioen op de marathon werd. “Tim maakte in 2019 in Rotterdam zijn marathondebuut met een chrono van 2u29’24”. Zondag in Brugge mikt hij in eigen stad op een tijd van 2u25’.”

Tim Calliauw heeft tot zijn studententijd altijd gevoetbald, bij Cercle Brugge en Excelsior Zedelgem. Daarna deed hij aan mountainbiken en nu ruim vier jaar geleden begon hij met lopen. “Ik moet soms nog terugdenken aan mijn leerkracht LO in het vierde middelbaar, mijnheer Dewachter in het VTI. Op een bepaald moment raadde hij mij aan met voetballen te stoppen en voor atletiek te kiezen. Ik was zestien jaar en achteraf gezien had hij misschien wel gelijk. Hij zag dat ik toch enige aanleg had om te lopen”, aldus Tim.

“De bedoeling is dat Bram Coppens en ikzelf tempowerk voor Tim zullen doen tot kilometer 25”, gaat Fincioen verder. “Koen zal nog drie kilometer verder doortrekken, waardoor Tim tot kilometer 28 als het ware in een zetel zit. Het spreekt voor zich dat Tim het een hele eer vindt dat een superkampioen als Koen dit voor hem wil doen. Het is een unieke kans om met zo’n luxehaas te kunnen lopen. Dit gaat hem ongetwijfeld een gigantische boost geven en nog extra motiveren”, aldus Fincioen.

Grote WVA-delegatie

De West-Vlaamse Alliantie doet met een grote delegatie mee aan de Athora Great Bruges Marathon. “Jimmy Bultinck start de marathon met een tijd van 2u30’ in het achterhoofd. Hij wordt gehaasd door Loewis Kinget en Andreas De Mets. Bruggeling Wim Darthet en Christopher Loose mikken op een eindtijd van 2u35’ en krijgen daarbij de steun van tempomakers Jens Caura en Nico Viaene”, aldus Fincioen, die ook heel wat verwacht van Saartje Speleers uit Bredene. “Saartje werd onlangs, op haar 44ste, Belgisch kampioene bij de masters op de 5 km. Kenny Couvreur wordt haar haas en zal haar tot de finish proberen bijstaan. Dat zou moeten kunnen leiden tot een lage 2u50’”, aldus een enthousiaste Fincioen, die reikhalzend uitkijkt naar zondag. De weergoden lijken de lopers alleszins al gunstig gezind met zonnig en droog weer dat voorspeld wordt en temperaturen die tot 15 à 17 graden kunnen oplopen.

Inschrijven

Online inschrijven voor de Athora Great Bruges Marathon kan nog online tot en met vrijdag 15 oktober 23u59. Ter plaatse inschrijven kan op zaterdag en zondag.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.