Tibo Vyvey is nationaal lichtgewichtkampioen indoorroeien

Tibo Vyvey toonde zich het sterkst op het BK indoorroeien bij de lichtgewichten. © ACR
Redactie KW

De Bruggeling Tibo Vyvey was bij de lichtgewichten na twee kilometer op de roeimachine bijna zes minuten sneller dan zijn Oostendse kompaan Marlon Colpaert. Olympiër Niels Van Zandweghe was in deze categorie ingeschreven maar verscheen niet aan de start.

De Antwerpse RV stond zaterdag, na een jaar afwezigheid omwille van corona, in Deurne in voor de organisatie van het Open Belgian Indoorrowing Championship (OBIC). Indoorroeien op ergometers behoort onvermijdelijk tot het trainingsprogramma van elke roeier. Het wordt vooral gebruikt als alternatief trainingsmiddel en is een ideale manier om de conditie tijdens de wintermaanden te onderhouden. Sedert enkele jaren wordt er ook een Belgisch kampioenschap georganiseerd.

Bij de lichtgewichten zette Tibo Vyvey (KR Brugge) een tijd neer van 6:12’00”. Voor de roeier uit Sint-Andries de kers op de taart om toch wel zijn succesvol jaar mee af te ronden. “Het was zeker geen doel, maar het is mooi meegenomen”, aldus de Bruggeling die zich in 2021 samen met zijn kompaan Marlon Colpaert (KRNS Oostende) op de internationale roeikaart zette. Het duo verlengde dit jaar zijn Europese titel in een dubbeltwee bij de beloften, op het WK U23 roeiden ze naar brons en ze behaalden een A-finale met een zesde plaats op het EK bij de elite. Colpaert werd op het BK indoor tweede in 6:17’50”, de uitgeweken Bruggeling Calvin Govaert (UN Bruxelles) derde. Bij de dames lichtgewicht was er een vierde plaats voor Eline Van Loke (KRNSO).

Tristan Vandenbussche zilver bij de zwaargewichten

Bij de zwaargewichten werd Tristan Vandenbussche (Brugse TR) onder de kaap van de zes minuten knap tweede na Ward Lemmelijn die hiermee als wereldkampioen indoorroeien vlot zijn nationale titel kon verlengen. Op de roeimachine was Lemmelijn net geen tien seconden sterker dan Vandenbussche. De 20-jarige Bruggeling, gewezen vicewereldkampioen bij de juniores, greep naar zilver in 5:54’50 of met een sterk verbeterde persoonlijke besttijd. Luikenaar Gaston Mercier zette de derde tijd neer, Ruben Claeys de vierde en ex-lichtgewicht Tim Brys, met Niels Van Zandweghe vijfde op de Spelen in Tokyo, kleurde zijn debuut in de open zware categorie met een vijfde plaats.

Bij de juniores ging de titel naar Gentenaar Aaron Andries. Het brons was voor Cedric Desrumaux (KR Brugge). Bij de dames miste de Oostendse Erin Neus met een vierde plaats het podium. Bij de JW16 zette haar clubgenoot Astrid Francken wel de snelste tijd neer, voor Marit Janssens, ook al van KRNSO.

Zondag had voor de roeiers nog een testmoment plaats, met een zes kilometer trial in skiff op het water, op het Netekanaal. Tibo Vyvey roeide er de beste tijd. Het seizoen zit er nu op en het wordt uitkijken welke solo’s en duo’s er zowel in licht als in zwaar zullen worden gevormd met het oog op volgend seizoen en richting Parijs 2024. Als alles volgens plan verloopt wordt het nieuwe internationaal roeiseizoen op gang geschoten met de Brugge Boat Race van KR Brugge, in het weekend van 26 en 27 februari 2022.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier