https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Sterren van Morgen: Senne Houthoofd

Lode Blomme

In het sportwereldje gaat het ontzettend snel. Wie vandaag de top is, kan morgen al vergeten zijn. Achter de schermen maken heel jonge sporters zich klaar om de sterren van morgen te worden.

Sterren van Morgen: Senne Houthoofd

Wie is Senne Houthoofd?

Leeftijd: 16.

Woonplaats: Izegem.

Familie: zoon van Dominique Houthoofd en Sofie Leleu en broer van Warre (17).

Studie: vijfde jaar wetenschappen aan de topsportschool in Antwerpen.

Clubs: IZBA en Lebad.

Ik ben sinds mei de jongste A-enkelspeler van het land. Sinds kort ook in het heren dubbel en vanaf 1 januari in het gemengd dubbel. Zo word ik één van de tien spelers in ons land die een A-klassement hebben in de drie categorieën. Ik behoor nu bij de top 30 in België bij de seniors, maar wil uiteraard nog beter worden. Ik hoop ooit tot de beste spelers van Europa te horen en droom van de Olympische Spelen. Parijs in 2024 zal misschien te vroeg komen, maar in Los Angeles 2028 zal ik bijna 28 zijn en dan is een badmintonspeler op zijn top.

Met de nationale ploeg U17 was ik onlangs in Praag. Eind november werd het EK niet meteen een succes, want we gingen eruit in de poules. We wonnen wel onze eerste wedstrijd tegen Noorwegen met 3-2 en ik won mijn gemengd dubbel- en enkelspel. Tegen Duitsland werd het een 5-0-nederlaag, maar ik verloor mijn enkel slechts heel nipt in drie sets. Ook Italië bleek met 5-0 te sterk.

Ik ben heel aanvallend ingesteld. Een pluspunt, maar ik neem zo ook heel wat risico en dat is meteen ook een nadeel. Af en toe is mijn foutenlast te hoog en zou ik iets meer berekend moeten spelen. Een ander voordeel is dan weer dat ik nooit stress heb, zelfs niet voor belangrijke wedstrijden of op grote tornooien. In mijn hele carrière is het me denk ik maar één keer voorgekomen.

In de zomer miste ik een belangrijke stage in Maleisië. Tijdens mijn eerste tornooi als A-speler voelde ik een pijnscheut in mijn dij en ben ik moeten stoppen. Een scan bracht een probleem aan de aanhechting van de hamstring aan het licht. Ik was drie maanden out en mijn stage kon niet doorgaan. Een pijnlijk moment in mijn jonge loopbaan, maar ik ben tevreden dat ik intussen weer pijnvrij kan spelen.

“Ik hoop op Europees niveau mijn stempel te drukken bij de U19”

Mijn eerste wedstrijdjes speelde ik in de KW-cup. Ik begon op 6-jarige leeftijd te voetballen bij KFC Izegem, maar al snel schakelde ik over op badminton, de sport waar ook mij pa in actief was bij de Izegemse club IZBA. Ook mijn één jaar oudere broer Warre is een heel degelijke speler. Hij is recent B1 geworden. Aanvankelijk bleef het vooral bij trainen, maar door het regelmatigheidscriterium van Krant van West-Vlaanderen kreeg ik de smaak van competitiebadminton te pakken. Het duurde even vooraleer ik tot de top in mijn leeftijdscategorie behoorde, maar stelselmatig werd ik beter en volgden provinciale titels, provinciale en Vlaamse selecties en ook nationale titels. Intussen zit ik aan acht titels bij de jeugd. Recent werd ik in Lokeren Belgisch kampioen U17 in het heren enkel en voor het derde jaar op rij in het gemengd dubbel.

Mijn eerste buitenlands tornooi speelde ik toen ik 12 was. Het was in Denemarken, het absolute topland in Europa wat badminton betreft. Ik was al snel zelfstandig, maar toen ik in het tweede middelbaar naar de topsportschool in Mortsel trok, begon het pas echt. Ik zit er al vier jaar op het internaat en train 22 uur per week: 20 uur op school en twee uur individueel in het professionele Yonex Badminton Center in Aartselaar.

Sterren van Morgen: Senne Houthoofd

In het weekend kom ik meestal naar West-Vlaanderen. Ik speel met Lebad interclub in eerste nationale, het hoogste niveau in ons land. We staan momenteel zesde in een competitie met acht ploegen. We hebben een extreem jonge ploeg, maar denken toch het behoud te kunnen verzekeren via de play-downs met de laatste vier ploegen. Eén ploeg degradeert. Ik speelde ook één jaar interclub in Roubaix. Om geld te verdienen met badminton moet je top zijn in onze buurlanden, al steekt Denemarken er bovenuit. Ik ben wel trots op mijn eigen website (www.sennehouthoofd.be, red.) en ik heb intussen ook vijf persoonlijke sponsors.

Er breekt voor mij een belangrijk jaar aan. Ik hoop op Europees niveau mijn stempel te drukken bij de U19. Ik zit nu in het vijfde middelbaar en straks wacht me een moeilijke keuze: zet ik voor onbepaalde tijd alles op badminton of studeer ik meteen verder?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.