RoeierTristan Vandenbussche met goede moed het nieuwe seizoen gestart

Redactie KW

Ons land wil in het roeien een tweede boot op de komende Spelen zien, naast de dubbeltwee van Niels Van Zandweghe en Tim Brys. “Voor mij kan dat in skiff of in dubbel”, weet Tristan Vandenbussche. “Pas na de trials zal beslist worden wie in welke boot zijn kans mag wagen voor Tokio.”

Tristan Vandenbussche (Brugse Trimm- en Roeiclub) behoorde op zijn negende tot de top drie in Vlaanderen in het tennis, samen met Club Bruggespeler Charles De Ketelaere. Beiden kozen echter een andere sport om later in uit te blinken. Zo kon Tristan als roeier reeds enkele mooie adelbrieven voorleggen. Bij de junioren in 2017, met Oostendenaar Marlon Colpaert, behaalde hij zilver op het EK in een lichte dubbeltwee. Een jaar later stapte hij over naar skiff, goed voor brons op het WK. In 2019 volgde de Europese titel en werd Tristan vicewereldkampioen.

Pauze ingelast

De coronapandemie in 2020 had zware gevolgen voor heel wat sporten, ook voor het roeien. “Ik had er plots genoeg van en laste in augustus een pauze in”, vertelt de 20-jarige Tristan. Hij ruilde zijn rechtenstudies in voor de opleiding Sport en Bewegen aan Howest in Brugge. “Ik had redelijk goed getraind, maar er kwamen geen wedstrijden. Ik moest steeds binnen trainen en had geen vooruitzichten. Tijdens mijn rustperiode deed ik een vakantiejob, in een loods in het Brugse. Na een drietal weken kwam de goesting in het roeien terug en ben ik samen met mijn coach Dirk Crois rustig herbegonnen.”

Voor de Belgische roeiers die dit seizoen een internationale selectie willen afdwingen, zijn er de time trials. Die hadden dit weekend in Hazewinkel plaats, maar werden een week doorgeschoven naar 6 en 7 maart. Tristan Vandenbussche, Ward Lemmelijn (Europees kampioen ergoroeien), alsook het duo Pierre De Loof (KR Brugge) en Gentenaar Ruben Claeys, behoren tot de kanshebbers om eventueel een tweede boot af te vaardigen op de Spelen in Tokio. Zij vormen tevens een optie voor Parijs 2024, net als Tibo Vyvey (KR Brugge) en Marlon Colpaert (KRNSO). Zij bereiden zich in een lichte dubbeltwee voor op het WK voor beloften en nemen zo goed als deel aan Wereldbeker 2 in Luzern, van 21 tot en met 23 mei.

Coronabesmetting

Deze Belgian Sharks waren begin februari vertegenwoordigd op een nationale stage in Hazewinkel. Die werd echter vroegtijdig gestopt na een uitbraak van het virus. Tristan was één van de besmette roeiers. “Na een sneltest bleek ik positief en alles werd stilgelegd. Er volgde meteen een quarantaine. Ik ben niet zo zwaar ziek geweest, maar toch redelijk verkouden en ik had last van vermoeidheid. Ondertussen zijn we aan de beterhand en zijn de trainingen hervat, weliswaar zonder al te zware inspanningen te doen. Al kijken we met zijn allen wel uit naar die trials. De kans is reëel dat ons land een tweede boot naar Tokio kan sturen, al zal het tijdens die kwalificatietornooien veel afhangen van welke landen er zijn en wie de tegenstander is”, besluit de Brugse roeier. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.