Roeier Pierre De Loof is klaar voor het EK

Pierre De Loof neemt vanaf vrijdag deel aan het EK roeien.© (Foto ACR)
Pierre De Loof neemt vanaf vrijdag deel aan het EK roeien.© (Foto ACR)
Redactie KW

Van vrijdag tot en met zondag heeft in het Italiaanse Varese het Europees kampioenschap roeien plaats. Niels Van Zandweghe neemt er deel in lichte skiff nadat zijn kompaan Tim Brys met darm- en maagklachten geen risico’s wil nemen. De andere Bruggeling, Pierre De Loof, komt wel in een dubbeltwee aan de start, samen met Ruben Claeys.

Pierre De Loof (Koninklijke Roeivereniging Brugge) is reeds enkele weken in het noorden van Italië aanwezig, om zich samen met de andere nationale roeiers optimaal te kunnen voorbereiden. De Bruggeling roeit er in een dubbeltwee met Gentenaar Ruben Claeys. “Het verloopt hier zeer goed voor ons”, laat De Loof in aanloop naar het EK weten. “De moraal is goed en onze tijden op training zijn in orde. We hebben er alvast zeer veel zin in om te racen.”

Ook al waren de weersomstandigheden in Varese niet zeer gunstig de voorbije dagen. “Zowel Ruben als ik kunnen op dergelijke onvoorziene omstandigheden wel goed anticiperen”, vindt Pierre. “We zitten hier al ruim twee weken dagelijks samen in de boot en dat gevoel zullen we niet kwijt geraken door een of twee dagen niet te roeien.”

Vanaf vrijdag, de start van het EK, zou de felle wind serieus afnemen en begint het serieuze werk voor De Loof en Claeys. Zij waren in 2017 samen vijfde op het WK voor beloften en een jaar later elfde op het EK. Vorig jaar wilden ze op het Europees kampioenschap in het Poolse Poznan ontdekken hoeveel progressie ze hadden gemaakt. Het duo eindigde als achtste. Ten tijde van Covid-19 overigens hun enige wedstrijd. “Beter doen zal niet gemakkelijk zijn, want de bezetting is een stuk sterker in dit tornooi”, weet De Loof. “Ik denk dat we achteraf vooral moeten kijken naar de ploegen die reeds voor de komende Olympische Spelen geselecteerd zijn en zien hoeveel dichter we kunnen komen. Of misschien één van die teams kunnen kloppen zou mooi zijn.”

Pierre De Loof en Ruben Claeys hopen stiekem op Tokio. Ze willen daarom wel uitzicht blijven hebben op een mogelijke deelname in het Zwitserse Luzern. Daar heeft van 16 tot 18 mei de Final Olympic Qualification Regatta plaats. “We willen hier dan ook eerste zijn bij de boten die nog geen ticket hebben of voor een ploeg eindigen die reeds zeker is van deelname. Luzern blijft het hoofddoel waar ons seizoen of zelfs de voorbije seizoenen mee vallen of staan.”

Het racen op het EK in Varese begint vrijdag 9 april vanaf 9.00 uur met de heats en vordert via herkansingen naar halve finales en naar de A-finales die op zondag 11 april vanaf 9.55 uur beginnen. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.