Roeier Niels Van Zandweghe niet met Tim Brys op het komende EK

Niels Van Zandweghe neemt op het EK niet deel met Tim Brys maar roeit er wel in lichte skiff.© gf
Niels Van Zandweghe neemt op het EK niet deel met Tim Brys maar roeit er wel in lichte skiff.© gf
Redactie KW

Vanaf komende vrijdag heeft tot en met zondag in het Italiaanse Varese het Europees kampioenschap roeien plaats. Niels Van Zandweghe zou er in een lichte dubbeltwee deelnemen met zijn kompaan Tim Brys. De Gentenaar is echter niet volledig fit en daarom roeit Van Zandweghe alleen in lichte skiff.

In het noorden van Italië neemt met Pierre De Loof (Koninklijke Roeivereniging Brugge) nog een andere Bruggeling deel aan het EK, samen met Gentenaar Ruben Claeys in een dubbel twee. Zij trokken samen met Niels Van Zandweghe (Brugse Trimm- en Roeiclub), Gentenaar Tim Brys en hun coaches al op 21 maart naar Varese om zich op het kampioenschap voor te bereiden.

Die voorbereiding verliep volgens plan tot Tim Brys begin deze week hinder ondervond van buik- en darmklachten die tot op heden niet opgelost zijn. “Hierdoor konden we wat minder trainen en was zijn recuperatie niet honderd procent”, klinkt hun coach Frans Claes. “Na onderhoud met onze medische en technische staf in België hebben wij beslist om op het EK niet in een lichte dubbeltwee te starten. Om medische redenen en om het verdere seizoen niet te hypothekeren. Dit is uiteraard niet leuk voor Tim. Bij zijn thuiskomst zal hij een uitgebreid medisch onderzoek ondergaan en hopen we inzicht te krijgen in het probleem.”

Van World Rowing kreeg ons land toelating om Niels Van Zandweghe wel te laten deelnemen aan het EK, zij het solo in lichte skiff. “Zo kan hij zijn trainingsarbeid toch nog aan een competitie verbinden”, vindt Claes.

De weersomstandigheden zijn overigens niet zo goed aan het meer van Varese. Dinsdag kon er niet op het water getraind worden, wegens een te felle zijwind. Woensdag verwacht men in de namiddag beter weer en zal er kort na de middag beslist worden of de roeiers op het water mogen. “Vanzelfsprekend zitten zij liever in de boot dan op de vervangende toestellen op het droge, maar in de laatste week met tapering is dit een minder probleem dan in de zware trainingsblokken voordien. Vanaf vrijdag, de start van het EK, is er normaal weer voorspeld”, weet de coach.

Tokio

Niels Van Zandweghe en Tim Brys eindigden vorig jaar als derde op het EK in een lichte dubbeltwee en hun ambitie in Varese was om een zo goed mogelijk tornooi te varen, met de nadruk dat dit deel uitmaakt van het algemene voorbereidingsplan naar de Olympische Spelen in Tokio. “We kunnen nu natuurlijk niet meten in hoeverre onze concurrenten staan ten opzichte van onszelf”, gaat Claes verder.

“Nadat we weten wat er met Tim aan de hand is hopen we onze voorbereiding richting Tokio zoals gepland verder te kunnen afwerken. Wedstrijden die we niet gingen varen komen nu misschien in het vizier, maar we gaan niet vooruitlopen op de feiten en hopen dat we de geplande programmatie kunnen aanhouden.”

De Olympische Spelen in Tokio hebben plaats van 23 juli tot en met 8 augustus. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.