Roeier Hannes Obreno is bezig aan een comeback

Hannes Obreno tegenwoordig met baard: "Het gaat goed om volop te trainen."
Redactie KW

Een jaar geleden begon Hannes Obreno te sukkelen met zijn gezondheid. Een precieze diagnose kon niet worden gesteld. Het hield hem wel zeven maanden van zijn boot gescheiden. Nu werkt de Olympiër van de Brugse Trimm- en Roeiclub aan zijn terugkeer.

Hannes Obreno vertoonde vorig jaar symptomen dat hij een virus had opgelopen. Begin september nam hij de riemen weer op. “Trainen kon het ik het toen niet noemen. Veeleer een uur op de fiets en dan was het vat af”, vertelt de 27-jarige roeier. Er volgde een stage van twee maanden in Australië. Het plan was om halfweg december terug naar België te komen, om fulltime te kunnen trainen en te recupereren. “In dat opzicht was Australië goed om eens van alles weg te zijn en om op mijn eigen tempo weer op te bouwen.”

Sedert halfweg december is Obreno terug volop aan het trainen. “Het gaat goed. Op de voorbije testen op de twee kilometer op de ergometer verliep het zelfs beter dan verwacht. De lange afstand was misschien iets minder, maar wellicht ook omdat ik niet veel in mijn boot zat. Het is nu overigens nog maar drie maanden.”

Obreno had een datum vooropgesteld om in 2018 opnieuw honderd procent van zijn niveau te halen. “We hebben nog een paar maanden de tijd. Alles zal ook afhangen van mijn wereldbekerwedstrijden en het WK. Op dit ogenblik ziet het er goed uit. Onlangs probeerden we aan 24 slagen per minuut, op druk. Dat lukte en we hebben de krachttrainingen wat aangepast.”

Obreno neemt in april deel aan de trials, het BK in Hazewinkel en een wedstrijd in Italië. Daarna volgen de wereldbekers. “Het maakt mij nu vooral zenuwachtiger dan anders omdat ik nu niet weet waar ik sta. Na de eerste wereldbeker in Belgrado ga ik het iets rustiger aan doen. De tweede wereldbekerwedstrijd in Linz valt midden in de examens. De derde wereldbeker in Luzern doe ik wel mee, om mij dan voor het tweede deel van het seizoen op te laden.”

Het EK is naar begin augustus verplaatst, de maand nadien volgt het WK. “Ik ga daar met een open geest naar toe. Dit jaar heb ik nog een contract bij Sport Vlaanderen. Als ik hun doelstelling haal, kan die verbintenis in principe niet in gevaar komen.”

Obreno en zijn coach Dirk Crois geloven in een positief verloop. De Bruggelingen kunnen alvast rekenen op de steun van Hannes zijn familie en zijn Australische vriendin, Loren Rowney. Zij is co-sportief directeur bij de dameswielerploeg Trek Drops. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.