Organisator Wouter Dujardin: “Een Duvelke voor mijn verjaardag op de nacht van ons boksgala…”

© Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Zaterdagavond 1 februari loopt Ingelmunster weer storm voor het jaarlijkse boksgala. Wouter Dujardin (39), een geboren Izegemnaar die met zijn gezin in Ingelmunster woont, is samen met zijn pa en neef de drijvende kracht achter dit event. We vonden het tijd om Wouter eens op de spreekwoordelijke rooster te leggen en vuurden 20 vragen af.

1. Van van waar komt de liefde voor het boksen?

“Ik voetbalde zelf tot mijn 18de bij KFC Izegem, met tussenin twee seizoenen bij SK Roeselare. De liefde voor de bokssport zit er al in sinds ik heel klein was. Ik ging altijd mee met als zesjarige met mijn vader en pépé Dennis zaliger naar verschillende boksgala’s in België. Tot op heden, 33 jaar later, doe ik dit nog steeds even graag.”

2. Van alle boksers die je aan het werk zag: wie had de mooiste techniek?

“Dat was Patrick Vungbo, afkomstig uit Anderlecht. Vungbo heeft verschillende keren op het canvas gestaan op de Izegemse boksmeetings. Uiteraard mag de lokale held Marino Monteyne ook niet vergeten worden. Marino heeft Europa rond gebokst en was ook een super technische bokser.”

3. Wie had de hardste punch?

“Sugar Jackson. Hij heeft dan ook niet voor niets 43 partijen gewonnen waarvan 29 op KO.”

Wouter Dujardin zag Sugar Jackson vaak aan het werk.
Wouter Dujardin zag Sugar Jackson vaak aan het werk.© BELGA

4. Ben je zelf ooit al eens in de ring gestapt?

“Twee jaar geleden ben onder impuls van Gino Adam eens gaan trainen bij BC Monteyne in Ingelmunster. Ik heb vroeger sportschool gevolgd en altijd heel veel aan sport gedaan. Maar zo’n lastige sport als boksen had ik nog nooit gedaan. Ik bestudeer het nu liever van aan de zijlijn.”

5. Waarom is boksen zo populair in onze regio?

“Vorig jaar was men in Izegem al aan de honderdste editie toe. In het buitenland associëren ze Izegem ook met de bokssport. Ingelmunster is de gemeente van Jean-Pierre Coopman en de Monteynes. Toen waren er al meetings in Ingelmunster, die organisaties zet ik nu verder met mijn pa Marnix en mijn neef Peter Kerkhof.”

6. Hoeveel meetings doe je op een jaar?

“Dat zullen er gauw wel een stuk of 10 tot 12 zijn.”

7. Ga je ook naar meetings in het buitenland?

“Mijn pa en ik hebben een goed contact met de mensen van de boksclub uit Roubaix en gaan daar wel eens kijken.”

“Totaalplaatje is belangrijk voor ons publiek in Ingelmunster”

8. Hoe vaak trek je naar de Ardennen?

“Met mijn gezin, echtgenote Sophie Debruyne (35), dochtertje Laure (10) en zoontje Achiel (6), minstens maandelijks. Het is de ideale manier om tot ontspanning te komen. Vorig jaar hebben we dan ook beslist om er zelf een chalet te kopen. Ondertussen hebben we daar een hele vriendenkring opgebouwd.”

9. Wat is de mooiste bokskamp die je ooit (live) zag?

“De mooiste bokskamp is volgens mij nog steeds de kamp tussen Sugar Jackson en Cristian De Martinis. Dit was een kamp voor het Europees kampioenschap. Deze kamp vond plaats in de Lotto Arena in Antwerpen in 2007. De zaal was tot de nok gevuld en Jackson won met ko in de twaalfde ronde. Maar ook alle titelgevechten van Delfine Persoon mogen we niet vergeten.”

10. Is er een verschil tussen het Izegems en Ingelmunsters bokspubliek?

“Het Izegems bokspubliek bestaat meer uit echte bokskenners. In Ingelmunster komt voor het totaalplaatje. Hier mag er nog een pintje gedronken worden tijdens het boksgala zelf, het is wat volkser met meer ambiance. Het is dan ook meer de plaatselijke bevolking die opdaagt.”

11. Hoeveel dagen op een jaar ben je met boks bezig?

“Ongeveer een 30-tal dagen met de voorbereiding van het amateurboksgala eind mei in zaal ISO in Izegem. In september start ik met de organisatie voor de allerheiligenmeeting en kerstmeeting in Izegem. Ertussen begin ik dan ook met de organisatie van het Ingelmunsters boksgala. Dus zowat de helft van het jaar.”

12. Waarom organiseer je naast de twee meetings in Izegem en de meeting in Ingelmunster ook nog eens een meeting voor amateurs in zaal ISO?

“De amateurmeeting in zaal ISO is een meeting voor jongere boksers. Het is ook de laatste meeting van het boksseizoen en voor jonge jongens vaak de kans op hun eerste kamp. We proberen ook altijd samen te werken met West-Vlaamse clubs.”

13. Wat is je favoriete restaurant in de regio?

“Ik ben nogal een carnivoor. Met een stukje vlees en een glaasje wijn kan je me een plezier doen. Te Lande, d’Halve Maan en Lot 56 in Izegem frequenteren we vaak. Buiten Izegem ga ik heel graag naar restaurant Wildenburg in Wingene om er hun overheerlijke ribbetjes te gaan eten.”

14. Lopen die meetings altijd op wieltjes?

“We zijn altijd goed voorbereid, maar er kan al eens iets gebeuren. Tijdens het tweede gala in Ingelmunst richtten we voor de eerste maal een vip in. We deden er alles voor om het tot in de puntjes goed te laten verlopen. Op het moment dat de keukencrew ging beginnen om al het eten klaar te maken, viel de elektriciteit uit. Voor mijn pa en ik de langste minuten uit ons leven.”

15. Je komt wel eens in ‘t Elfde Gebod. Maar aan welk van de tien geboden heb jij het moeilijkst om je te houden?

“Ik ben plichtbewust en neem geen blad voor de mond. Maar als het moet: een leugentje om bestwil…”

Organisator Wouter Dujardin:
© Frank Meurisse

16. Op hoeveel vrijwilligers draait de meeting in Ingelmunster ?

“Zo’n 25-tal, die we stuk voor stuk dankbaar zijn. Dit jaar hebben we ook tien officiële stewards.”

17. Je verjaart zondag. Zal er tijd zijn om te vieren?

“Ik zal zeker wel een Duvelke op drinken samen met familie en vrienden. Maar het is een dag als een andere, gezondheid voor mij en mijn gezin is het belangrijkst.”

18. Heeft Zico Waeytens een kans in de ring?

“Ik heb er onlangs een babbel mee gedaan en Zico is alvast gemotiveerd genoeg. Hij is tevens omringd door een heel goede entourage. Wat zijn conditie betreft, zal hij zeker ook niet moeten onderdoen. Volgens Delfine Persoon loopt hij er iedereen af op training. Nu nog de goede mentaliteit en een gezonde levensstijl en de rest zal wel van zelf komen.”

19. Was je verrast door het dopingnieuws van Yves Ngabu?

“Yves is al heel zijn leven een sporter en ik ken hem vrij goed. Ik weet dat hij 10 kilogram wou vermageren om in een lagere gewichtsklasse uit te komen. We weten ook niet waarop hij positief testte, maar misschien nam hij wel een supplement waar iets verboden in zat.”

20. Zal je fris op de derby SV Ingelmunster – SCOR verschijnen?

“Niet al te fris vrees ik. Maar een match van SV Ingelmunster is pure ontspanning voor mij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier