Niels Vandenbroele naar Ironman van Vichy: “Met twijfels aan de start”

Niels Vandenbroele start ondanks een verstoorde voorbereiding in Vichy: “Het zal op karakter moeten gebeuren.” © foto WICO
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Triatleet Niels Vandenbroele staat zondag aan de start van de Ironman van Vichy, in Frankrijk. Het wordt voor de Tieltenaar al zijn vierde volledige Ironman, maar toch loopt hij niet over van vertrouwen. Enkele fysieke kwaaltjes zorgden namelijk voor een verstoorde voorbereiding. “Het zal al mooi zijn als ik de finish haal. Later dit jaar hoop ik wel goed te zijn in Mallorca.”

Hoewel hij 18 jaar ervaring heeft als triatleet en eerder al drie volledige Ironmans afwerkte, start Niels Vandenbroele (34) zondag met een bang hartje in Vichy. Door problemen met zijn rug en enkel weet Niels zelfs niet zeker of hij straks de finish haalt. “Ik ga sowieso van start, maar het is inderdaad met meer twijfels dan anders. Het zal op karakter moeten gebeuren en dan nog weet ik niet zeker of het loopgedeelte zal lukken. Als het verloopt zoals mijn laatste test, dan wordt het moeilijk”, blikt Niels aarzelend vooruit.

“Ik mag me gelukkig prijzen dat mijn vrouw Whoopy Franssen kinesist is, anders was deelname wellicht uitgesloten. Toen mijn rug vast zat, kon zij hem telkens losmaken. Bovendien hielp ze me ook met verschillende stabilisatie-oefeningen. Hetgeen geen enkele triatleet écht graag doet, maar het is wel belangrijk. Vooral mijn enkel blijft me parten spelen. Die zal ik na zondag toch eens grondiger laten onderzoeken. Wellicht is er sprake van een kraakbeenletsel of gewoon wat overbelasting. De omstandigheden zorgen ervoor dat het al mooi zal zijn dat ik de finish haal zonder geradbraakt te zijn. Zo komen mijn volgende sportieve doelen niet in het gedrang.”

Ironman Mallorca

Die volgende sportieve doelen liggen nu al vast. Niels wil dit seizoen nog één keer schitteren: tijdens de Ironman van Mallorca in oktober. “Vichy zal bijgevolg een beetje in functie van die wedstrijd zijn. Hopelijk liggen de perikelen tegen dan achter de rug, heb ik nog eens een goede trainingsblok en volgt dan ook de prestatie”, aldus de leerkracht aan het VTI Tielt.

“Sowieso hoeft er voor mij niets meer. Nadat ik in 2019 al mocht deelnemen aan de Ironman van Hawaï heb ik mijn sportieve droom bereikt. Ik zit in feite in de herfst van mijn sportcarrière, maar koester toch stiekem de droom om nog één keer terug te keren naar Hawaï. Met de huidige conditie zal dat heel moeilijk zijn, maar misschien is er in Mallorca wel iets mogelijk. Het eiland Hawaï heeft voor mij iets speciaals, de vorige keer heb ik er mijn hart een beetje verloren.”

“Veel verder vooruit wil ik niet meer kijken. Nu ons dochtertje 2,5 jaar is, merk ik steeds meer dat triatlon een tijdrovende hobby is. Het is dus afwachten hoe lang ik de huidige trainingsvolumes blijf afwerken. Maar voorlopig sport ik nog veel te graag om ermee te stoppen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier