Niels Van Zandweghe en Tibo Vyvey roeien op WK voor olympisch ticket: “Met een A-finale zitten we safe”

Niels Van Zandweghe en Tibo Vyvey willen in Belgrado de lichte dubbeltwee kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs. © ACR
Redactie KW

Vanaf zondag 3 september wordt in Belgrado een week lang het WK roeien gehouden. De Bruggelingen Niels Van Zandweghe en Tibo Vyvey roeien er in lichte dubbeltwee. Het doel van de Belgian Sharks is voor die bootklasse een olympische kwalificatie voor Parijs 2024 af te dwingen. De ‘eenvoudigste’ manier om dat te doen is door op het WK de A-finale te halen.

Niels Van Zandweghe (KR Club Gent) roeide vorig jaar op het WK in een lichte dubbeltwee met Marlon Colpaert (KRNS Oostende) naar een twaalfde plaats allround. Niels heeft jarenlange internationale ervaring. Sinds 2017 was hij telkens op een WK, met nu zijn vijfde jaar bij de senioren.

Tibo Vyvey (KR Brugge) staat, nadat hij in 2019 reserve was, voor zijn tweede WK senioren. In de aanloop naar Worldcup 3 in Luzern begin juli was hij voldoende hersteld van zijn hersentrombose van vorig jaar om de snelste skiffeur te worden. Dat was voor bondscoach Axel Müller voldoende om hem in de plaats van Marlon naast Niels in de boot te brengen. Samen hadden ze slechts tien dagen training achter de rug. Maar het bleek in Zwitserland de juiste formule, met de negende plaats als een knap resultaat.

Consistentie vinden

“We hadden nog nooit zo dicht bij een A-finale geroeid”, zegt Niels. “Met 6’10 in onze herkansing had niemand ooit beter gedaan in een lichte dubbel. Dat het na zo weinig training zo snel ging, toonde aan dat het potentieel er was. Het was aan ons om dan die consistentie te vinden door samen te trainen, om die tijd meerdere malen te kunnen roeien.”

Tibo knikt, al was het voor hem na de skiff opnieuw wat zoeken, aanpassen om in het dubbel ritme te geraken. “Na Luzern werd het gevoel steeds beter, tijdens de vele trainingen. Na Brugge volgde een stage van bijna drie weken in Hazewinkel. Daar hebben we heel wat kilometers afgelegd, met een hoge intensiteit. Het was pittig. De voorbije week waren we aan het afbouwen om voldoende gerecupereerd te zijn. Donderdag zijn we dan richting Belgrado vertrokken, om zondag te beginnen.”

Sparren tegen de zware

Voor Niels was het zijn eerste voorbereiding ooit waar hij en Tibo met de zware dubbel een sparringpartner hadden. In het verleden was dat meestal tot aan de derde Worldcup, en dan was die zwaargewicht dubbel meestal niet goed genoeg voor het WK of werd er iemand in skiff geplaatst. “Nu hebben we echt wel de hele zomer tegen die zwaargewicht dubbel kunnen strijden, wat goed was voor ons. Als we dicht bij hen kunnen finishen, weten we dat we goed bezig zijn. Omdat zij al meerdere keren hebben aangetoond welk niveau zij halen.”

Van Zandweghe/ Vyvey krijgen in Belgrado een eerste kans op slagen om de lichte dubbeltwee volgende zomer in Vaires-Sur-Marne op het water te krijgen, waar zo’n dertig kilometer ten oosten van Parijs de roeiwedstrijden tijdens de Spelen plaatsvinden. Om de boot te kwalificeren moet het duo een plaats bij de eerste zeven bemachtigen. Mocht het niet lukken, dan is er nog een tweede en eventueel een derde kans, in april en mei volgend jaar, tijdens twee regatta’s waar telkens de top twee naar Parijs mag. “Ik vrees dat er maar twee kansen zijn”, zegt Tibo. “Als de skiff en de zware dubbel zich kwalificeren, kunnen we niet meer meedoen aan het Europees kwalificatietornooi. Daarom moeten we die kans in Belgrado met beide handen grijpen.”

B-finale is stress

Zo niet wordt het heel nipt, in een deelnemersveld van 27 boten. “We weten niet welke stappen we de voorbije weken hebben gezet. We hebben het gevoel dat het beter gaat. Dat zal snel duidelijk worden tijdens de eerste races. Maar ik heb er goede hoop op. We willen resoluut voor die A-finale gaan, en dan zitten we safe. En die negende plaats in Luzern is, met het oog op het WK, zeker representatief.”

Een B-finale wil het duo liever niet. “Daaraan heb ik de vorige keer een trauma overgehouden”, besluit Niels. “Het is belangrijk dat we de A-finale halen. Deels omdat we dan vrank en vrij kunnen racen. Als je in die B-finale ligt, is de druk zo immens groot.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier