Nog 100 dagen tot de Olympische Spelen: mogen we dromen van West-Vlaams goud?

Arthur De Sloover is misschien wel onze grootste kandidaat voor het goud met de Red Lions.© BELGA
Arthur De Sloover is misschien wel onze grootste kandidaat voor het goud met de Red Lions.© BELGA
Tom Vandenbussche

Woensdag 14 april is het nog exact 100 dagen tot de start van de Olympische Spelen in Tokio. Hoe staan onze West-Vlaamse atleten en atletes ervoor? Een voorlopige stand van zaken.

Medaillekandidaten

De Red Lions, de nationale hockeyploeg bij de heren, mikt op goud in Tokio. Geen onhaalbare ambitie gezien de prestaties van de voorbije jaren: 2de op de Spelen 2016, 2de op het EK 2017, 1ste op het WK 2018 en 1ste op het EK 2019. Bij de selectie één West-Vlaming: Arthur De Sloover (°1997) uit Kortrijk. De centrale verdediger wordt in Tokio de grootste West-Vlaamse garantie op eremetaal. Zet de datum van de finale alvast in je agenda: donderdag 5 augustus.


Zeilster Emma Plasschaert (°1993) uit Oostende is na haar wereldtitel in 2018 in de Laser Radial-klasse klaar voor olympisch eremetaal.


Roeier Niels Van Zandweghe (°1996) treedt in Tokio aan in de lichte dubbeltwee met zijn Oost-Vlaamse partner Tim Brys. Het duo behaalde de voorbije jaren al drie keer brons op een EK of WK en dat is ook hun ambitie op de Spelen.


De Belgian Cats , de nationale basketbalploeg bij de dames, zijn na het EK-brons in 2017 en de vierde plaats op het WK in 2018 een outsider op de Spelen. Deze West-Vlaamse dames komen in aanmerking voor een selectie: youngster Nastja Claessens (°2004) uit Deerlijk, Lore Devos (°1999) uit Kortrijk, Serena-Lynn Geldof (°1997) uit Oostende, Kyara Linskens (°1996) uit Brugge, Becky Massey (°2000) uit Oostende, Billie Massey (°2000) uit Oostende, Emma Meesseman (°1993) uit Ieper, Hanne Mestdagh (°1993) uit Ieper, Kim Mestdagh (°1990) uit Ieper, Elise Ramette (°1998) uit Ieper, Julie Vanloo (°1993) uit Oostende en Ann Wauters (°1980) uit Bellegem.


Koen Naert (°1989) uit Moerbrugge verbeterde drie weken geleden zijn persoonlijk record op de halve marathon naar 1u01’38”. Een opsteker na anderhalf jaar blessureleed. Naert zal zich via een hoogtestage in Kenia voorbereiden op de marathon, die plaatsvindt in de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 augustus Belgische tijd.


400 meter-loper Alexander Doom (°1997) uit Moorslede maakt kans op een plaats bij de Belgian Tornados, de Belgische 4×400 meter-estafetteploeg met Jonathan Sacoor en de broers Borlée. De Moorsledenaar scheurde begin maart op het EK indoor wel zijn hamstring en was enkele weken out.

Emma Meesseman: met de Belgian Cats een outsider voor een medaille.© BELGA
Emma Meesseman: met de Belgian Cats een outsider voor een medaille.© BELGA


Axel Cruysberghs (°1994) uit Poperinge woont in Los Angeles en zal uitkomen in het skateboarden in de categorie street. Een nieuwe discipline op de Spelen. Het is onduidelijk of we hem op zondag 25 juli medaillekansen mogen toedichten. Hetzelfde geldt voor Lore Bruggeman (°2002) uit Deerlijk. Zij komt uit in dezelfde discipline op maandag 26 juli.

Al gekwalificeerd

Zwemster Fanny Lecluyse (°1992) uit Spiere-Helkijn sukkelt met een knieblessure, maar neemt straks sowieso deel aan haar derde Olympische Spelen op de 100 en 200 meter schoolslag.

Maken nog kans

Margaux Daveloose (°2003) uit Assebroek is na het uitvallen van Julie Vandamme en Jade Vansteenkiste de enige West-Vlaamse die nog in aanmerking komt om in Tokio met de Belgische turnploeg in de landencompetitie aan te treden. Daveloose neemt van 21 tot 25 april deel aan het EK in Bazel. Begin juni volgt een nieuwe voorselectie. Na de Flanders International Team Challenge (25 tot 27 juni) wordt de definitieve ploeg van vier bekendgemaakt. Er zijn nog tien gymnasten in de race.


De gouden jaren van discuswerper Philip Milanov (°1991) liggen al een tijdje achter ons, maar toch blijft de Bruggeling een outsider. 32 discuswerpers mogen naar Tokio. Milanov prijkt momenteel op plaats 22.


110 meter-hordeloper Michael Obasuyi (°1999) uit Oostende prijkt op de 32ste plaats op de World Athletics Ranking. De top 40 mag naar Tokio.


200 meter-loopster Manon Depuydt (°1997) wil naar haar eerste Spelen en moet daarvoor in de top 56 van de wereldranking staan. De Klemskerkse is momenteel 52ste.


Wielrenster Julie Van De Velde (°1993) uit Aartrijke kende een moeilijk jaar, maar als de renster van Jumbo-Visma haar niveau van 2019 terugvindt, is ze een certitude voor de wegrit op zondag 25 juli.


Wielrenster Ann-Sophie Duyck (°1987) uit Hulste wil graag voor de tweede keer in haar carrière naar de Spelen. Na enkele moeilijke jaren zal Duyck haar selectie voor de individuele tijdrit, die plaatsvindt op woensdag 28 juli, nog moeten afdwingen.


Roeier Pierre De Loof (°1995) uit Brugge maakt een goede kans om samen met Oost-Vlaming Ruben Claeys de Belgische kleuren in de zware dubbeltwee te verdedigen. Dit weekend neemt het duo deel aan het EK in Varese (Italië). Bij een goede prestatie wacht in mei de olympische kwalificatieregatta in het Zwitserse Luzern. De twee snelste duo’s daar mogen naar Tokio. De Loof is de zoon van Pierre-Marie, vice-olympisch kampioen in 1984.


Kenneth Tancré (°1995) uit Dikkebus kan de eerste Belg ooit worden die aan de Spelen deelneemt in de BMX Freestyle, een nieuwe olympische discipline. Eind 2019 werd Tancré achtste op het eerste EK ooit.


Zeiler Wannes Van Laer (°1985) uit Oostende neemt van 17 tot 24 april samen met William De Smet deel aan het olympische kwalificatietornooi in de Laser Radial-klasse in het Portugese Vilamoura. Als België bij de twee hoogst genoteerde nog niet gekwalificeerde landen eindigt, wordt de beste Belg naar Tokio afgevaardigd.

Ook Emma Plasschaert is klaar voor olympisch eremetaal in de Laser Radial-klasse.© BELGA
Ook Emma Plasschaert is klaar voor olympisch eremetaal in de Laser Radial-klasse.© BELGA


Indra Craen (°1998) uit Lauwe neemt deze week deel aan het EK taekwondo in Sofia (Bulgarije) in de categorie -67 kg. Terwijl haar vriend Jaouad Achab in Tokio medaillekandidaat is, moet Craen zich nog kwalificeren. In mei volgt het Europese kwalificatietornooi.


Judoka Kenneth Van Gansbeke (°1990) uit Brugge, die in de categorie -66 kg uitkomt, maakt nog altijd kans om in Tokio aan zijn eerste Spelen deel te nemen. Alleen de eerste 18 judoka per ranking (één per land) mogen deelnemen. De ingeweken Oost-Vlaming staat 34ste op de ranking, op twee plaatsen van de voorlopig laatste gekwalificeerde.

Gaan normaal als reserve

Wielrenster Shari Bossuyt (°2000) uit Bellegem is zonder pech zeker van haar plaats in de pisteselectie voor Tokio. Bossuyt mag mee als reserve voor de ploegkoers, waarin Jolien D’hoore en Lotte Kopecky op een medaille mikken.


Baanwielrenners Kenny De Ketele en Robbe Ghys lijken certitudes voor de ploegkoers bij de mannen, maar Lindsay De Vylder (°1995) uit Anzegem maakt een goede kans om als reserve mee naar Japan af te reizen. Ook Fabio Van Den Bossche komt nog in aanmerking.

Maken een kleine kans

Het zou wat zijn: al tien jaar aan chronische leukemie lijden en toch naar de Spelen gaan. Voor Lindsey De Grande (°1989) uit Sijsele kan het nog. Op de 1.500 meter bij de dames heeft de top 45 in de World Athletics Ranking recht op deelname. De Grande staat momenteel 53ste.

Koen Naert verbeterde drie weken geleden zijn persoonlijk record op de halve marathon.© BELGA
Koen Naert verbeterde drie weken geleden zijn persoonlijk record op de halve marathon.© BELGA


Baanwielrenster Nicky Degrendele (°1996) uit Varsenare kon zich ondanks haar wereldtitel in de keirin in 2018 niet plaatsen voor Tokio. Toch bestaat er een waterkans dat ze kan gaan, bijvoorbeeld als er rensters met een blessure afzeggen.


Zwemster Camille Bouden (°2001) uit Diksmuide kwalificeerde zich in december met de 4×200 meter-aflossingsploeg voor het EK, dat in mei in Boedapest (Hongarije) plaatsvindt. Met een tijd van 8’05”13 haalde het viertal de kwalificatienorm voor de Spelen in Tokio. De 16 snelste landen mogen gaan.


Voor judoka Ellen Saelens (°1996, -48 kg) uit Jabbeke kan Tokio wel nog, maar dan zal ze nog vele plaatsen moeten stijgen. Saelens staat 56ste. Amber Ryheul (°1998) uit Houthulst komt niet in aanmerking, aangezien ze in dezelfde gewichtscategorie van Charline Van Snick (-52 kg) uitkomt.