Jeugdteam van HBC Izegem wint fairplaytrofee op prestigieus tornooi in Zweden

HBC Izegem mocht dus met de fairplaytrofee naar huis.
Wouter Vander Stricht

Het jeugdteam -18 van HBC Izegem nam van 2 juli 2023 tot 9 juli 2023 deel aan de Partille Cup in Zweden. De Partille Cup is één van de grootste jeugdhandbaltoernooien ter wereld. Afgelopen week speelden 1.191 teams uit 34 landen 4.093 wedstrijden op 60 kunstgrasvelden in de stad Göteborg. De Izegemnaars brachten de fairplaytrofee mee naar huis.

De deelname aan dergelijk tornooi vergt toch heel wat voorbereiding. Met de tips van jeugdverantwoordelijke Tom Delbecque ging Nick Vanhaverbeke (assistent van J18) aan de slag. Om de kostprijs te drukken organiseerde het team enkele acties. Ondere andere. een wafeltjesverkoop, een WK-handbalcafé en ondersteuning van sponsors Frituur Gio & Sylvie, Corvan en Ab Textiles hielpen om de kostprijs te drukken. Voor het uitwerken van de busreis werd ook samengewerkt met andere handbalteams HC Don Bosco Gent en Welta Mechelen.

Stevig weerwerk

Sportief was het tornooi ook een geweldige uitdaging. In de kwalificatieronde zette het jeugdteam een straffe prestatie neer. Het won de eerste twee wedstrijden. Tegen een Braziliaanse ploeg won HBC Izegem met 15-20 en stuntte na een geweldige wedstrijd met 15-16 tegen het Noorse Nordstrand IF 1. In de poulefase kwam HBC Izegem ook nog eens uit op het hoofdterrein tegen de Zweedse topploeg Önnereds HK, de kampioen van vorig jaar. Winst zat er niet in maar HBC Izegem plaatste zich wel voor de A-Play-Offs. Een unieke prestatie voor een Belgisch team. In A-Play-Offs kwam HBC Izegem uit tegen de Deense ploeg IF Stjernen Odense. Het team bood 10 minuten stevig weerwerk (6-4). Onder impuls van Rune en Remi bleef HBC Izegem in het spoor van IF Stjernen Odense. Na 25 minuten stond het 12-9 op het scorebord. Daarna onderging onze ploeg de wet van de sterkste en kon IF Stjernen Odense de wedstrijd winnen met 20-12.

Verbroerdering van HBC Izegem met het topteam Önnereds HK uit Zweden.
Verbroerdering van HBC Izegem met het topteam Önnereds HK uit Zweden.

Het team werd één week ondergedompeld in een unieke sfeer. De openingsceremonie in de sporthal Scandinavium werd bijgewoond door 11.000 toeschouwers. Handballers werden ontvangen als échte helden. Gelijktijdig liep het Open European Championship voor nationale jongensteams -17. HBC Izegem supporterde voor het Belgisch team, maar kon ook genieten van de finale tussen Spanje en Frankrijk.

Op de laatste dag van het tornooi had de organisatie van de Partille Cup nog een verrassing voor het team. Tijdens het tornooi liep een Fair Play project “Celebrate The Game’: een positieve sfeer creëren zowel op als buiten het veld, respect voor teamgenoten en tegenstanders, elkaar helpen, nieuwe vriendschappen, supporteren voor ploegen,…

Eén club, één team en één speler ontvingen dit jaar een “Fair Play Trophy”. Rune Horré kreeg de Fair Play Trophy als team voor HBC Izegem, Tryst HC als club uit Schotland en Minja Savic als speelster van het Noorse team Kolbotn 2. Het was de organisatie opgevallen dat de Izegemse jongens zich zowel op als naast het veld sportief en erg respectvol waren tegenover hun tegenstanders.

Meer trainingsfaciliteiten

Het was ongezien welke inspanningen een stad als Göteborg doet ter promotie van het handbal. Alleen al de 60 velden zijn ongelooflijk. “Onze club heeft dan ook dringend meer trainingsmogelijkheden nodig. Stad Izegem beschikt slechts over één volwaardige handbalzaal, de blauwe zaal van De Krekel. Op korte termijn is de club vragende partij om meer trainingsuren te hebben in deze zaal.”

Volgende spelers beleefden een ongelooflijke week: Thieben Ramaker, Bob Gevaert, Brecht Pierloot, Daan Vanhaverbeke, Kobe Lecluyse, Mauro Bouckhout, Remi Verbeke, Stan Pauwels, Vic Mondy, Victor Vanden Abeele, Rune Horré en Senne Krohn. De trainers zijn Aaron Vandewoestyne, Bert Remmery en Ward Demeulenaere. Begeleiders en supporters: Nick Vanhaverbeke, Guido Pierloot, Trees De Beer, Ann Berton, Nel Vanhaverbeke en Elke Pierloot.

Trainers Aaron, Bert en Ward met Nick en Guido.
Trainers Aaron, Bert en Ward met Nick en Guido.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier