Isaac Huysveld uit De Panne trekt permanent naar Spanje voor padelcarrière: “Ik grijp deze kans met beide handen”

Isaac Huysveld en Josep Aymerich Bellmunt. © gf
Anton Peene Reporter

Zaterdag 2 september gaat Isaac Huysveld samen met zijn vader Steve richting het Spaanse Mataro. Daar wacht een nieuw hoofdstuk in zijn padelcarrière. “We hopen dat hij tegen eind 2024 in de top 200 van de wereld zal staan”, zegt papa en manager Steve Huysveld.

Isaac Huysveld (17) is de zoon van Steve Huysveld en Magalie Cretel en de broer van Tom (20) en Maddie (8). In enkele jaren tijd zette het jonge padeltalent grote stappen vooruit en dat resulteert binnenkort in een verhuis naar Spanje. “In het Spaanse Mataro heeft het padelmerk NOX een eigen academie. NOX behoort tot de grootste padelmerken ter wereld”, vertelt Isaac, die ook aangesloten blijft bij Golden Point Middelkerke en daar getraind wordt door Cedric Roelant. “Via mijn coach Pablo Crosetti, die ook de coach is van onder meer ‘s werelds nummer één Agustin Tapia, kreeg ik de kans om definitief naar het Catalaanse Mataro te trekken. Het ligt op een boogscheut van Barcelona en op zo’n 1.200 kilometer van De Panne. NOX heeft daar een huis in het naburige Argentona voor spelers en er wonen voornamelijk Spaanstalige spelers uit onder meer Argentinië en Paraguay.”

Paradijs

Isaac spreekt intussen al een mondje Spaans. “Die kennis zal ongetwijfeld nog veel verbeteren. Het is er het hele jaar door mooi weer, ideale omstandigheden om te padellen. Er zijn meer dan tien buitenvelden en je kan er ook indoor trainen. Het complex telt namelijk zeven binnenvelden. Je kan gerust spreken van een padelparadijs”, aldus Isaac. “Ik zal heel veel trainen tijdens de week en in het weekend zal ik dan tornooien spelen en de nodige rust inbouwen. Het is de bedoeling om daar zolang mogelijk te blijven, maar ik keer uiteraard nog af en toe terug naar mijn geboortestreek. Ik zal mijn familie wel missen, maar uiteraard houden we veel contact. Had je me een paar jaar geleden gezegd dat ik deze stap zou kunnen zetten, dan had ik het niet geloofd. Ik wil deze kans echter met beide handen grijpen. Mijn vader annex manager Steve zal me voeren naar daar en hij keert woensdag terug naar huis.”

Ideaal moment

Isaac is tevreden over zijn padeljaar. “Ik ben goed bezig, met de halve finale op het internationaal tornooi in Koksijde als een van de hoogtepunten. Ook de rest van het jaar wil ik zoveel mogelijk internationale ervaring opdoen en keihard blijven trainen. Vrijdag speel ik nog een tornooi in Nederland en aansluitend vertrek ik richting Spanje.”

“De rest van het jaar wil ik zoveel mogelijk internationale ervaring opdoen”

Ook vader Steve Huysveld (47) kijkt uit naar deze nieuwe stap van zijn zoon. “Isaac kent zijn coach Pablo Crosetti al sinds 2019 en het leek ons het ideale moment om deze stap te zetten. Binnen vijf jaar zou het misschien te laat kunnen zijn. Hij komt er in een ideale omgeving terecht en kent het daar al van eerdere stages. De structuur is bovendien heel professioneel. Hij komt er in contact met leeftijdsgenoten zoals de Argentijn Leandro Roman Augsburger. Hij is 19 jaar en de nummer 30 van de wereld. Ook Valentino Libaak is een Argentijnse generatiegenoot van 18 jaar die op de 42ste plaats staat. Isaac zal ook veel opsteken van de meer ervaren spelers. Hij is daar in goede handen en zal zijn talent verder kunnen ontplooien. Isaac volgde dit jaar het vierde middelbaar economie-wetenschappen aan het Atheneum in Veurne. De rest van het middelbaar zal hij via een middenjury afwerken. We vinden het als ouders belangrijk dat hij een diploma op zak heeft, via de middenjury is dit minder dringend. Het nieuwe hoofdstuk komt er nu snel aan en we gunnen hem dat van harte. Het is een vlotte verbinding naar de luchthavens van Zaventem en Rijsel, dus hij kan perfect eens een weekend op en af komen. Of wij kunnen eens naar daar gaan.”

Steve hoopt dat Isaac snel richting de top 200 van de wereld kan gaan. “Het voorbije jaar kon hij opnieuw stappen zetten, met onder meer een Belgische titel bij de U18. Hij staat nu 323ste op de wereldranglijst. Tegen eind 2024 hopen we dat hij in de top 200 van de wereld staat. Ik heb er alle vertrouwen in dat het zal lukken. Intussen speelt Isaac aan de zijde van de 25-jarige Josep Aymerich Bellmunt. De Catalaan is een ideale partner voor Isaac”, aldus nog vader Steve Huysveld.