IOC biedt perspectieven aan West-Vlaamse roeiers in lichtgewicht

Tibo Vyvey en Marlon Colpaert.© (Foto GF)
Tibo Vyvey en Marlon Colpaert.© (Foto GF)
Redactie KW

Heuglijk nieuws voor enkele West-Vlaamse roeiers want het Internationaal Olympisch Comité heeft de lichte dubbeltwee op de Spelen in Parijs in 2024 dan toch niet van het programma geschrapt.

Het was de mondiale roeibond (World Rowing) die pleitte om die discipline te schrappen. In plaats daarvan wilde men dat drie klassen in het oceaanroeien de Olympische status moest krijgen. Dit voorstel werd echter niet goedgekeurd door het IOC. Het is wel goed nieuws voor Niels Van Zandweghe (Brugse Trimm- en Roeiclub) die volgend jaar samen met Gentenaar Tim Brys naar de Olympische Spelen in Tokio trekt, net als voor Tibo Vyvey ( KR Brugge) en Marlon Colpaert (KRNS Oostende), Europees kampioen in de lichte dubbeltwee bij de U23. “Uiteraard is iedereen binnen de roeiwereld tevreden met deze beslissing”, zegt Hubert De Witte als voorzitter van de Vlaamse Roeiliga en voorzitter van de KR Brugge.

“Dit biedt voor onze lichtgewichtroeiers opnieuw perspectief. Tim Brys en Niels Vanzandweghe kunnen nu vooruitkijken naar Tokyo én Parijs. Tibo Vyvey heeft nu uiteindelijk ook de mogelijkheid om zich op de spelen van Parijs in 2024 te plaatsen. In welke combinaties – in skiff, in dubbel of in een andere boot – dit voor Parijs zal gebeuren kan nu natuurlijk nog niet bepaald worden. Spijtig is wel dat zich in totaal 24 roeiers minder kunnen plaatsen, twaalf vrouwen en evenveel mannen, wat de selectie nog wel wat moeilijker zal maken. Het erkennen als olympische sport van het coastal rowing is nu beloofd voor de spelen van 2028. Dit geeft ons meer tijd om deze nieuwe discipline in België te introduceren”, klinkt de voorzitter.

Frans Claes, coach van Niels Van Zandweghe en Tim Brys, vindt de beslissing van het IOC in deze tijd van corona bijzonder positief. “Volgens mij komt dit op aandringen van Frankrijk als gastland en gezien het financieel plaatje om de Spelen te organiseren. Voor alle lichtgewichten is dit een mooi perspectief om de volgende jaren te dingen naar de droom van elke roeier of roeister om op de Olympische Spelen te geraken.”

Dat Tim Brys na Tokio stopt, spreekt zijn coach tegen. “Hij wil na de Spelen kijken wat de toekomst in het roeien voor hem nog te bieden heeft. Misschien geen lichtgewicht meer. Er is een zinvol project bij de zware mannen dat misschien een optie is. Het is aan Tim hierover een beslissing te nemen. Niels kan alleszins al met twee andere West-Vlamingen, Tibo en Marlon, denken om verder te doen bij de lichtgewichten, maar eerst willen Tim en Niels iets mooi neerzetten op de Spelen in Tokio”, aldus hun coach Frans Claes.

Volgens Tibo Vyvey opent die nieuwe wending zeker perspectieven. “Ik was eerst van plan om de overstap te maken naar zwaargewicht maar dit is zeker niet evident. Nu dat ik in mijn eigen categorie kan blijven biedt dit meer mogelijkheden voor mijzelf en mijn collega, Marlon. Dit nieuws kwam voor ons toch wel zeer onverwacht. We hadden ons er al bij neergelegd dat we in een lichtgewicht geen kans meer kregen om die olympische droom waar te maken. De beslissing van het IOC motiveert ons nog eens extra om harder te trainen. Komend seizoen doen we ook al eens mee in dubbel bij de elite om te zien waar we staan op het hoogste niveau”, besluit de Brugse roeier.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.