Ian Lodens stopt na zestien succesvolle jaren met jiujitsu: “Ik ben fier en dankbaar”

Ian Lodens behaalde met zijn broer Ryan heel wat successen in het jiujitsu. © ACR
Redactie KW

Ian Lodens wilde na de Combat Games in oktober stoppen met jiujitsu. Die deelname komt er echter niet en zo neemt hij eerder dan verwacht afscheid van zijn sport. “Ook al is de passie de voorbije maanden vervaagd, jiujitsu heeft mij gevormd tot de persoon die ik vandaag naast de mat ben geworden, en daarvoor ben ik heel dankbaar.”

De World Combat Games, een multisportevenement van mixed martial arts, brengt in Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië, circa 2.500 atleten uit zo’n tachtig landen bijeen. Zij zullen eind oktober in zestien disciplines deelnemen. Voor Ian Lodens (25) was dit een mooi doel om zijn succesvolle sportcarrière mee af te te ronden, aan de zijde van zijn broer. Maar Ryan Lodens start in oktober met politieschool en kan zich voor het groots tornooi niet vrijmaken.

“Jiujitsu heeft een groot deel van mijn leven bepaald. Met pijn in het hart neem ik afscheid”, vertelt Ian. “Mijn broer en ik groeiden samen op in die heel mooie sport. Ik respecteer zijn keuze. Ook hij moet aan zijn toekomst denken, na die toch wel zeer veel mooie jaren die wij samen gehad hebben. Zelfs toen de kansen tegen ons waren, hebben we altijd bewezen dat mensen het mis hadden, en hebben we voor onszelf het beste ervan gemaakt.”

Liever vanop afstand

Toen Ian zes was en Ryan vier jaar, zei hun vader Pascal Lodens dat ze zichzelf moesten kunnen verdedigen. Zo trokken ze samen naar de judo. Een paar jaar later maakten beiden de overstap naar jiujitsu omdat ze meer variatie wilden in de wereld van Martial Arts.

“We hielden van vechten op afstand. Zo namen we er ook karate bij. Het werd een dagelijkse passie en al vrij snel mochten we ons land tijdens internationale wedstrijden vertegenwoordigen. Ik blik met fierheid terug op de meest memorabele prestaties binnen de sport.”

Ian Lodens werd in jiujitsu, zowel individueel als samen met zijn broer Ryan en de Antwerpse Charis Gravensteyn, meerdere keren Belgisch kampioen Duo-Systeem en Vechtsysteem. Er was de Europese titel in 2018 in Vechtsysteem bij de U21 (-62 kg), en er waren acht Europese titels en negen wereldtitels bij de jeugd en de volwassenen. Op de World Games behaalde Ian brons in 2017 en zilver in 2022. “Dat was gemengd, wetende dat Ryan en ik sedert 2016 op WK’s tot op vandaag ongeslagen zijn. Het voorbije WK waren we niet aanwezig, maar in de worldranking staan we nog altijd 500 punten voor.”

De goede en mindere momenten maakten van Ian de sportman die hij altijd wilde worden. “Ik ben hiervoor mijn broers, onze ouders, coaches, teamgenoten heel dankbaar.”

Ryan geeft in combinatie met de politieschool nog verder les in Ju-Jitsu Kuo-Lun in Knokke-Heist en zal wellicht nog aan wedstrijden doen. Alle hoop ligt nu bij Ray. En die jongste Lodens (19) doet het goed. Op het voorbije WK in Kazachstan behaalde hij zilver in de categorie U21 fighting -62 kg, nadat hij eerder dit jaar goed was voor brons op het EK in het Franse Verquin.

Ondertussen woont Ian in Brussel om als steward bij Brussels Airlines dicht bij de luchthaven te zijn. Naast jiujitsu en karate is er nog zijn andere passie: dansen. In 2018 won hij met zijn toenmalige vriendin en danspartner Natascha Van Es uit Boom het VTM-programma Belgium’s Got Talent. De gewezen Krak van Knokke-Heist is iemand met het hart op de juiste plaats. Nadat hij de televisiewedstrijd had gewonnen, maakte hij met de 25.000 euro vooral zijn moeder Rebecca Amor gelukkig, door haar een reis te schenken naar haar geboortestreek in Manila; met uitzondering van haar moeder was het 22 jaar geleden dat zij haar familie nog had gezien. Ian ging toen mee.

Voluit voor dansen

Nu ligt zijn focus helemaal op dansen. “Sinds kort krijg ik aanbiedingen om aan shows mee te doen en dat wil ik heel graag proberen. Ik ben nog actief bij Funky Fresh uit het Gentse, binnenkort ga ik voor een tweede crew en ga ik een auditie doen in Antwerpen. Anderzijds is er nog een showcompagnie die bijvoorbeeld danst voor Studio 100 en andere events in ons land. Ook dat wil ik heel graag doen”, besluit Ian.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier