Heroïsche editie van de CrossCup in Roeselare: Hanna Vandenbussche en Wout Louagie absolute uitblinkers

Hanna Vandenbussche. © (Foto BELGA)
Redactie KW

Het is een heroïsche editie geworden van de CrossCup in Roeselare. De hevige regenval had het parcours op Schiervelde van begin tot einde herschapen in een ware modderpoel. Na enkele meters al waren de atleten onherkenbaar door de modder en aan de finish zag je allerhande emotionele taferelen: lachende winnaars, maar vaak ook uitgeputte, huilende atleten die in de modder op de grond gingen liggen. Het was een echte veldloop uit de oude doos en dat hadden we al lang niet meer gehad.

De West-Vlaamse blikken waren vooral gericht op Hanna Vandenbussche bij de senioren vrouwen. De Diksmuidse, die uitkomt voor het organiserende KAV Roeselare, maakt er geen geheim van dat de cross op Schiervelde voor haar telkens weer een van de belangrijkste wedstrijd van het jaar is. Ze presteert er altijd goed en ook vandaag was ze op de afspraak. Vandenbussche houdt van het zwaardere werk en voelde zich dan ook in haar sas op het loodzware parcours. Ze nam onmiddellijk de leiding en dat zorgde direct voor de nodige schifting. De vrouwen moesten twee kleine en drie grote ronden afleggen en bij het ingaan van de eerste grote ronde ging het mis. “Ik liep op kop en werd door een van de officials de verkeerde kant opgestuurd,” legt ze uit. “Daardoor werd ik onmiddellijk zo’n 50 meter teruggeslagen op Nina Lauwaert en Lisa Rooms. Een gat dat ik niet meer kon toelopen.” Uiteindelijk won Lauwaert afgescheiden voor Rooms en finishte Vandenbussche net als twee jaar geleden als derde. “Het is echt doodjammer, want ik voelde me heel erg sterk. Bovendien speelde het zware parcours enorm in mijn voordeel. Ik zeg niet dat ik ging gewonnen hebben, maar het verschil zou alleszins een stuk kleiner geweest zijn. Ik blijf met een heel dubbel gevoel achter, want ik denk dat ik door die vergissing mijn kansen op een EK-selectie heb verspeeld. In theorie kan het nog wel, maar de ervaring leert dat de Belgische atletiekbond de laatste jaren nooit een volledig vrouwenteam uitstuurt naar het EK veldlopen”, besluit ze.

Pechvogel Lander Tijtgat

Bij de senioren mannen kregen we een heel spectaculaire wedstrijd te zien. In de aanvangsfase nam halve West-Vlaming Lander Tijtgat de leiding op zich en zette zijn ambities om te schitteren in zijn laatste vedloop op Belgische bodem meteen kracht bij. Ook bij hem liep het mis. Na anderhalve ronde werd zijn spike afgetrapt. Tijtgat puurde zijn spike uit de modder, trok hem opnieuw aan en liep verder. Ondertussen was hij wel al in 43ste positie terecht gekomen en was zijn droom om zich een laatste keer te kwalificeren voor het EK veldlopen al meteen gaan vliegen. Desondanks vocht hij nog stevig terug en strandde hij uiteindelijk nog op een dertiende plaats. Vooraan leek Isaac Kimeli lang op weg naar de overwinning, maar in de laatste kilometer stortte hij volledig in, waardoor hij de overwinning moest laten aan Michael Somers. Kimeli moest zich zelfs nog reppen om een sterke Nicolaï Saké af te houden.

Het West-Vlaamse duo Jonathan Goudeseune (FLAC) en Steven Casteele (KKS) speelden op geen enkel moment een hoofdrol en finishten respectievelijk als 17de en 27ste. “Ik kende een rampzalige start”, aldus Goudeseune. “Er werd getrokken, geduwd en ik kwam bijna ten val. Na de eerste ronde liep ik zowat in 35ste positie. Ik ben kalm gebleven en uiteindelijk heb ik nog heel wat plaatsen goedgemaakt.” Goudeseune houdt niet van een modderig parcours en in Roeselare liep hij nog nooit echt goed. “In het verleden heb al een keertje moeten opgeven in Roeselare en liep het al vaker mis door ziekte enzovoort. Ik loop hier nooit echt goed en al zeker niet als de omstandigheden zo zwaar zijn als vandaag. Ach, ik heb de wedstrijd uitgelopen en da’s het belangrijkste”, besluit de Ieperling.

Beresterke Wout Louagie

Bij de junioren jongens was het uitkijken naar de West-Vlaamse toppers Wout Louagie (OB) en Abdullah Dubad. Terwijl Dubad de strijd al staakte na één ronde, nam Louagie resoluut de leiding. Hij probeerde de wedstrijd voor zijn tegenstanders hard te maken. “Dat was inderdaad de tactiek”, zegt de Bruggeling. “Het was de bedoeling om met zo weinig mogelijk atleten in de finale over te blijven. Oorspronkelijk leek dit niet te gaan lukken en bleven er een achttal atleten in mijn spoort. In de laatste anderhalve ronde slaagde ik er uiteindelijk toch in om het verschil te maken. Enkel Mathis Lievens kreeg ik niet afgeschud.” In de sprint moest Louagie uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de atleet van Vilvoorde AC en finishte uiteindelijk als tweede. “Aangezien ik op minder dan een seconde finish van Mathis, hoop ik dat de atletiekbond ons alletwee zal uitsturen naar het EK veldlopen in Dublin. Dat zou fantastisch zijn”, besluit de student kinesitherapie.

Bij de junioren meisjes koesterde Julie Voet (FLAC) een stille ambitie om zich ook te kwalificeren voor het EK veldlopen, maar dat leek te hoog gegrepen. De atlete uit Boezinge liep in de aanvangsfase op een mooie vierde plaats, maar zakte gaandeweg terug en finishte uiteindelijk als twaalfde.

Tibaut Vandelannoote knap zesde op korte cross

Op de korte cross bij de mannen zorgde Tibaut Vandelannoote (FLAC) voor de beste West-Vlaamse prestatie met een knappe zesde plaats op elf seconden van winnaar Ruben Verheyden. “Ik had eigenlijk totaal geen verwachtingen vandaag”, aldus de Vlamertingenaar. “Het was vooral de bedoeling om vechtlust en mentale weerbaarheid te kweken met het oog op de zomer. Da’s ook de voornaamste reden waarom ik vandaag de korte in plaats van de lange cross verkoos”. Achter Vandelannoote viel er ook nog een twaalfde plaats te noteren van Simon Blanckaert (MACW).

Diaz-Rodriguez wint bij de masters

Bij de masters waren alle ogen gericht op Saartje Speleers en Alexander Diaz-Rodriguez, beiden aangesloten bij Olympic Brugge. Speleers liep bijna de hele wedstrijd in het spoor van de negen jaar jongere Lieselotte Beck, maar moest in de laatste ronde een gaatje laten dat ze niet meer kon dicht lopen. Net als in Mol finishte de Bredense als tweede. Clubgenoot Alexander Diaz-Rodriguez had bij de mannen een taaie klant aan de Waalse atleet François Clais, maar de Bruggeling slaagde er toch in om de wedstrijd winnend af te sluiten. Na zijn zege in Aalter, boekte hij zijn tweede overwinning van het seizoen.

In de jeugdreeksen viel vooral de prestatie op van cadet Willem Renders. De atleet, aangesloten bij Hermes Club Oostende, liep autoritair naar de zege en won zo na Mol zijn tweede CrossCup-wedstrijd van het seizoen. (GD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.