HC Thor uit Oostende heeft goede jeugdwerking en straks misschien een kampioen

Op de voorbije supportersdag speelde de dames- en de herenploeg van HC Thor in eigen huis een wedstrijd. (foto ACR)
Redactie KW

Het gaat goed met handbalclub Thor Oostende. Op de fandag in sporthal De Spuikom was er aardig wat belangstelling, en de dames kunnen in hun reeks kampioen spelen. De heren beleven, na de promotie van vorig jaar, een moeilijk seizoen. Maar het geloof in een toekomst is er, ook al door de goede jeugdwerking en de inzet van de ouders.

Op de fandag was er in de namiddag een estafette voor de jeugd en werd er samen met de ouders een soort van tornooi georganiseerd. Daarna speelden de dames- en herenploeg elk een thuiswedstrijd – een buitenkansje voor de fans.

De Thor-dames speelden in de regiocompetitie Oost-West tegen HBC Dendermonde. De wedstrijd eindigde op 22-22, nadat de thuisploeg in de slotminuut een unieke kans op winst niet had kunnen verzilveren.

“We hebben goed gespeeld”, zei coach Hilde Beel, die alle speelsters liet opdraven. “In Dendermonde hadden we gewonnen, en dus geeft dit ons nu wel het gevoel dat we een punt verloren hebben. Nu, onze tegenstander had meer jongeren opgesteld die het tempo mee konden bepalen. In Dendermonde waren wij conditioneel sterker.”

Doel bijna bereikt

“Maar goed, we hebben dit jaar nog niet verloren: vier keer gelijkgespeeld en de rest gewonnen. Onze doelstelling aan het begin van het seizoen maken we stilaan waar. Er volgen nu nog twee matchen, tegen teams die we in de heenmatch konden kloppen. We hopen kampioen te spelen. Als we twee keer winnen, is die titel binnen.”

“We hebben een goed team, een brede kern, en een hechte groep”

“We hebben dit seizoen een goed team, binnen een zeer brede kern. Er zijn een drietal dames van Olva Brugge overgekomen, waaronder een keeper. De voorbije jaren hadden we geen vaste keeper en moest ik telkens een opbouwspeler in het doel zetten. Daardoor verzwakten we een beetje. Dat hebben we nu niet. Daarnaast kan ik rekenen op een zeer sterke verdediging. De meisjes vormen een hechte groep, ze komen veel trainen”, aldus een tevreden coach.

Goede opvolging

Het dameshandbal floreert, bij Thor. Er is een goede opvolging. Volgend seizoen brengt men een ploeg in competitie bij de meisjes M16 en bij de meisjes M18.

“Met twee nieuwe teams – M18 en J18 – hebben we volgend seizoen zeven jeugdploegen in competitie. En onze jeugdwerking telt nu ongeveer honderd jonge spelers. Dat zit dus wel goed”, vindt Hilde Beel. “Al moeten we helemaal onderin, bij de jongsten, voor de nodige invulling zorgen. In de hogere leeftijdscategorieën hebben we genoeg spelers, bij die jongere leeftijd is er heel wat concurrentie en overal is er heel veel multimove. En trainers, dat is ook zeer cruciaal. Onze coaches spelen dikwijls zelf nog en zijn dus frequent op verplaatsing. Gelukkig hebben we nu zeer veel ouders van kinderen die bij ons actief zijn die zich hiervoor willen engageren. Dat is mooi.”

Leergeld

De herenploeg van HC Thor stond vorig seizoen lang aan de leiding in Regio Oost-West. Vier speeldagen voor het einde kreeg men mathematische zekerheid over de kampioenstitel en de promotie naar Liga 3, een doelstelling die al enkele jaren op tafel lag. Op de supportersdag verloor Thor met 22-35 tegen DB Gent en blijft zo op de voorlaatste plaats.

“Qua resultaten valt ons seizoen wat tegen”, zegt coach Brecht Declerck. “Al zijn we niet vaak weggespeeld. We kwamen enkele keren net tekort. Op sommige momenten betaal je als promovendus wat leergeld. Daarnaast kon onze topschutter dit jaar een zeer mooie transfer realiseren. Dat moeten we opvangen en op sommige belangrijke momenten hadden we ook wat pech met afwezigheden. We hebben wel bewezen dat we punten kunnen behalen.”

“Of we terug naar de Regio Oost-West gaan, is nog niet duidelijk. Bij een eventuele degradatie zullen we er alvast alles aan doen om zo vlug mogelijk opnieuw in de Liga 3 uit te komen”, eindigt Declerck optimistisch. (Alain Creytens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier