Hanna Vandenbussche (KAVR) in CrossCup Roeselare: “Onvoorspelbare wedstrijd”

Hanna Vandenbussche (links). (foto BELGA) © LAURENT LEFEBVRE BELGA
Redactie KW

Zondag wordt in Roeselare de West-Vlaamse manche van de CrossCup georganiseerd. Traditioneel is dit ook de selectiewedstrijd voor het EK veldlopen, dat op 12 december doorgaat in het Ierse Dublin. Hanna Vandenbussche (34), boegbeeld van het organiserende KAV Roeselare, gaat op Schiervelde op zoek naar haar vijfde EK-selectie.

Op de eerste individuele CrossCup-manche in Mol finishte Hanna Vandenbussche als achtste en zesde Belgische. “Ik wist vooraf dat ik geen grote ambities moest koesteren voor deze wedstrijd”, aldus de Diksmuidse.

“Eind september liep ik de marathon van Berlijn en daarna heb ik twee weken rust ingelast. De opbouw naar het veldloopseizoen heb ik dan ook pas midden oktober aangevat en de wedstrijd in Mol kwam gewoon nog te vroeg. Bovendien loop ik daar ook nooit echt goed. Inmiddels zijn we opnieuw twee weken verder en ik voel dat de vorm in stijgende lijn gaat, maar Roeselare had voor mij nog een paar weken later op het programma mogen staan.”

“Ik verwacht me in ieder geval aan een stevige en behoorlijk onvoorspelbare wedstrijd. Mieke Gorissen steekt er met kop en schouders bovenuit, maar daarachter zijn we toch met een zestal atletes van hetzelfde niveau. Het zal spannend worden en allicht zal het van details afhangen.”

EK atletiek

In Roeselare worden de tickets voor het EK veldlopen in Dublin verdeeld. Hanna was er al bij in 2008 en 2009 bij de beloften en in 2017 en 2018 bij de senioren. “Ik blijf ieder jaar opnieuw hopen dat er een volledig vrouwenteam wordt afgevaardigd. Als dat het geval is, dan maak ik kans om erbij te zijn. Maar het zal niet gemakkelijk zijn. In Roeselare kon ik de laatste jaren steeds dat tikkeltje meer geven en hopelijk lukt dit zondag opnieuw.”

‘Het lot van Atalanta’

Hanna Vandenbussche combineert twee passies: atletiek en filosofie. Dat beide zaken met elkaar verweven kunnen zijn, laat ze zien in haar boek Het lot van Atalanta, dat vorige week is uitgekomen. “In mijn boek ga ik een beetje in tegen de alsmaar groeiende expertencultuur in de sportwereld, zonder daarmee de experten te bekritiseren. Het idee leeft dat topatleten zich vandaag de dag moeten laten omringen door een tiental experten om tot goeie prestaties te komen. Mijn visie daarop is anders. Ik benader de sport veeleer vanuit het gevoel en de geest.”

“Het zal spannend worden en allicht zal het van details afhangen”

“Ik hoop dat het boek wat reacties losmaakt, maar echt controversieel is het niet. Beschouw het eerder als een aanvullend perspectief op de puur cijfermatige en wetenschappelijke aanpak van de sport.” Het toeval wil wel dat het in het boek gaat over een fictieve wedstrijd in Roeselare, waar het EK veldlopen in Ierland op het spel staat. “Dat is inderdaad een beetje vreemd”, lacht ze.

“Ach, ik heb dit boek vorig jaar geschreven en toen was het EK in Dublin afgelast. Ik dacht dat het dit jaar ergens anders zou worden georganiseerd. Hoe die wedstrijd in het boek afloopt, ga ik natuurlijk niet verklappen”, besluit ze met een knipoog.

(GD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier