Frank Vanleenhove (61) test één dag het grootste surfpark ter wereld

Frank Vanleenhove in actie. © gf
Redactie KW

Mooi moment voor Frank Vanleenhove (61), surfpionier in Knokke-Heist en uitbater van Surfers én Lakeside Paradise. Hij reisde enkele dagen naar Californië waar hij de grootste wavepool ter wereld mocht uittesten. “Dit moesten ze me maar één keer vragen”, glimlacht Frank, die droomt van een gelijkaardig commercieel project in zijn eigen kustgemeente.

‘Surf Ranch’ werd in 2015 uit de grond gestampt door surflegende Kelly Slater. Het gaat om een project van 30 miljoen dollar en in normale omstandigheden blijft het park gesloten voor het brede publiek. Het wavepark is in principe enkel voor teams en bedrijven, maar via een leverancier kreeg Frank Vanleenhove de kans om er één dag te surfen. Een kans die hij niet liet liggen.

Gepassioneerd surfer

“Ik ben al twintig jaar een gepassioneerd surfer en volgt de evolutie van dergelijke wavepools op de voet”, zegt Frank. “Ik herinner mijn bezoek aan de allereerste ‘wavegarden’ in San Sebastian in 2003 waar er voor de eerste keer echt kunstmatig kon gesurft worden. Het duurde daarna nog meer dan tien jaar vooraleer de eerste commerciële pool opende in Wales. Ik bezocht na Wales nog Kuala Lumpur, Tenerife, Bristol en Sion. Op die manier geraakte ik in de ban van het succes ervan. In die mate zelfs dat ik bij het opstarten van Lakeside Paradise meteen aan het gemeentebestuur van Knokke-Heist voorstelde om ook bij ons dergelijke installatie in te plannen.”

Onvergetelijke ervaring

Dat is ondertussen het geval. Momenteel ligt er een wavepool in Knokke-Heist, maar die dient enkel voor research and development. “Ik blijf hopen en dromen dat er ooit een gelijkaardig commercieel project komt in Knokke-Heist”, aldus Vanleenhove, die in de tussentijd nog nageniet van zijn ervaring in Californië. “De Surf Ranch daar is 700 meter lang en 150 meter breed. Er is plaats voor vier surfers tegelijk. In totaal mocht ik er zes uren surfen, ofwel 24 golven. Een onvergetelijke ervaring.” (MM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier