Flanders Cup staat garant voor spectaculair elektrisch rolstoelhockey

“Deze editie wordt opgedragen aan Bryan Vantornhout, een stadsgenoot van me die vorig jaar overleed”, zegt speelster Hedwige Van Steen (25) uit Menen.
Redactie KW

Op zaterdag 13 en zondag 14 november vormt de recreatieve sportzaal van het sportcomplex Schiervelde in Roeselare het decor van The Flanders Cup, het tweejaarlijks Powerchair Hockeytornooi. G-sportclub GIDOS uit Gits organiseert dit internationaal toernooi voor elektrisch rolstoelhockey al voor de vijfde keer.

Op het veld strijden twaalf teams uit binnen- en buitenland op het scherp van de snee om de beker, naast het veld worden de onderlinge vriendschapsbanden aangehaald. De teams komen uit België, Nederland, Duitsland, Denemarken, Zwitserland en Tsjechië.

Livestream

De toegang voor de Flanders Cup is gratis, toeschouwers zijn op zaterdag en zondag welkom van 9 tot 18 uur. CST en mondmasker zijn vereist. Op zondag wordt de bronzen finale betwist om 15.45 uur en de finale om 16.45 uur. Het toernooi kan ook gevolgd worden via livestream. De link is te vinden op www.facebook.com/FlandersCup.

“Deze editie wordt opgedragen aan Bryan Vantornhout, een stadsgenoot van me die vorig jaar overleed”, zegt speelster Hedwige Van Steen (25) uit Menen. “Bryan was niet alleen een speler van ons GIDOS Screamers Powerchair Hockey Team, maar ook de oprichter van de Flanders Cup.”

Geen medelijden, wel respect

“Het toernooi is een uitstekende gelegenheid om onze sport te tonen aan het grote publiek. Voor toeschouwers zijn de wedstrijden aangenaam en spectaculair om te bekijken. Op het veld gaat het er, net als in andere sporten, hard aan toe.”

“We hebben geen medelijden met de tegenstander, wel tonen we veel respect voor elkaar en zijn we vrienden naast het veld. Powerchair Hockey is een zalige sport om te beoefenen. Voor mij is dit een passie geworden, waarvoor ik me helemaal geef. Ik leerde een heleboel mensen kennen en maakte wereldwijd veel vrienden.”

Op het veld gaat het er hard aan toe, naast het veld zijn we vrienden

“Omdat ik een aangeboren spierziekte heb, dacht ik lange tijd dat ik nooit zou kunnen sporten”, vertelt Hedwige Van Steen. “Disciplines als rolstoeltennis of -basket vergen immers veel kracht in de armen, en dat heb ik niet. Maar bijna tien jaar geleden leerde ik in mijn school Dominiek Savio het elektrisch rolstoelhockey kennen.”

“Bij deze indoor sport is kracht in de armen geen noodzakelijke vereiste. Het is veeleer een strategische sport, waarin snelheid, inzicht en teamwork erg belangrijk zijn.”

Sticks

“Een wedstrijd wordt vijf tegen vijf gespeeld en duurt twee keer twintig minuten. We komen het veld op met speciale sportrolstoelen, die erg wendbaar, krachtig en snel zijn. Daarbij halen we snelheden tot 18 km per uur. Schuingeplaatste wielen moeten voorkomen dat we omkantelen en rondom onze rolstoel is bescherming aangebracht.”

“Zelf speel ik met een T-stick die aan mijn rolstoel bevestigd is en focus ik op verdedigen en afblokken. Handstickspelers, die wel voldoende armkracht hebben, houden een floorballstick vast en proberen te scoren. De doelman ten slotte speelt altijd met een T-stick.” (Carlos Berghman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier