Emma Plasschaert begint met tegenvallende 25ste plaats aan olympische zeilrace, tweede regatta uitgesteld

Emma Plasschaert enkele dagen geleden tijdens een training in Marseille. © REUTERS

Zeilster Emma Plasschaert uit Oostende is haar Olympische Spelen in Marseille donderdag begonnen met een teleurstellende 25ste plaats in de eerste regatta van de ILCA 6-categorie. De tweede regatta van de dag werd uitgesteld door de zwakke wind in Zuid-Frankrijk.

De zege in de enige race van de dag ging naar de Française Louise Cervera, voor de Chinese Min Gu, de Italiaanse Chiara Benini Floriani en de Nederlandse Marit Bouwmeester. De Deense uittredend olympisch kampioene Anne-Marie Rindom werd zevende.

De top tien na afloop van de tien regatta’s krijgt startrecht in de medalrace, waarin gestreden wordt voor de medailles. Die medalrace, met dubbele punten, wordt volgende week dinsdag gehouden op het olympische vaarwater van Marseille.

Plasschaert veroverde begin dit jaar in Argentinië nog WK-brons. Eerder werd ze wereldkampioene in de Laser Radial-klasse, zoals haar categorie tot 2021 werd genoemd, in 2018 en 2021. Op de vorige Olympische Spelen, drie jaar geleden in Tokio, strandde de dertigjarige Oostendse op een ondankbare vierde plaats.

Isaura Maenhaut en Yannick Lefèbvre

Zeilduo’s Anouk Geurts en Isaura Maenhaut (49er FX) en Yannick Lefèbvre en Jan Heuninck (49er) kwamen de voorbije dagen al in actie in Marseille. Geurts en Maenhaut eindigden als veertiende, Lefèbvre en Heuninck als zestiende.

Naast Plasschaert begon ook William De Smet (ILCA 7) donderdag aan zijn Spelen. Hij is na twee races negende. Lucas Claeyssens en Eline Verstraelen (Nacra 17) openen zaterdag hun competitie.