EK frisbee voor landenteams in Brugge geannuleerd

Het EK Frisbee in oktober 2020 werd omwille van het coronavirus geannuleerd. © foto Stefaan Laporte
Redactie KW

De Brugse frisbeeclub Freezzz Beezzz stond op de terreinen van de Gulden Kamer in Sint-Kruis net als in 2011 in voor de organisatie van het EK dat op 2,3 en 4 oktober zou plaatshebben.

Er waren vier kandidaten. Uiteindelijk kreeg Brugge de voorkeur boven het Turkse Antalya. De meeste clubs die zouden meedoen, kwamen uit de naburige landen. Freezzz Beezzz moest in mei op dezelfde locatie in Sint-Kruis omwille van de coronapandemie ook al het gekende internationale tornooi Tom’s Tourney afgelasten.

De regionale kwalificatiewedstrijden voor deelname aan het EK konden al niet plaatsvinden, maar de European Ultimate Federation (EUF) was bezig met het onderzoeken of het mogelijk was om in het najaar een finale-evenement te organiseren.

De landenteams kregen tot 12 juli de tijd om hun belangstelling voor deelname kenbaar te maken. Bruggeling Boris Van Loock als tornooidirecteur op de website van Ultiworld: “Het werd al vrij vlug duidelijk dat het niet haalbaar zou zijn om het evenement te houden. Terwijl ongeveer 50 van de 72 teams interesse hadden getoond, hadden velen vragen over het annuleringsbeleid en welke testinfrastructuur er zou zijn voor de aanwezige spelers.”

Risico op uitbraak

“Veel teams verklaarden dat ze alleen konden komen als al hun spelers negatief testten voordat ze aanwezig waren en als hun spelers na het toernooi een quarantaine van twee weken ondergingen bij terugkeer naar hun thuisland. De kosten voor dit soort testen verschillen van land tot land, maar in sommige gevallen kan het 200 euro per speler kosten om een test te krijgen”, vertelt Van Loock.

Ook de omvang van het tornooi en het internationale publiek dat je bij elkaar zou brengen, zou natuurlijk een potentieel risico inhouden, en de organisatoren hadden niet het gevoel dat ze de gezondheidsveiligheid konden garanderen die ze wilden. “Het laatste wat je wilt is dat er een uitbraak plaatsvindt op je toernooi. Ten tweede de sfeer. We voelden ons niet op ons gemak om allerlei afstandsmaatregelen aan mensen op te leggen”, aldus nog Van Loock.

EUF-voorzitter Andrea Furlan op de website van Ultisport: “Er bestaat veel onzekerheid van de kant van de Belgische regering en in het verlengde van de gemeenteraad van Brugge, die ons misschien pas eind augustus groen licht zou kunnen geven, terwijl het ons doel altijd was om begin augustus een definitieve beslissing te nemen.”

(ACR/ foto Stefaan Laporte)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier