Dressuurwedstrijd gaat zonder vergunning door, ondanks klachten van buurtbewoner

© JF
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

Dit weekend gaat op de paardenpiste van Sport Vlaanderen in Waregem een internationale dressuurwedstrijd voor G-sporters door. Door toedoen van een buurman beschikt de organisatie echter niet meer over de nodige vergunningen, hij klaagt al jaren over de geluidsoverlast. “Als men dit weekend niet optreedt tegen dit evenement dan kiest men duidelijk voor de onwettigheid”, klinkt het bij zijn advocaat Griet Cnudde.

Het moet gezegd zijn: de eerste dag van het driedaagse paardenevenement is het rustig op de piste aan de Veldloopstraat. Slechts een handjevol toeschouwers trotseert de aprilse grillen om de ruiters aan het werk te zien. Op de achtergrond speelt klassieke muziek die meteen weggeblazen wordt door de hevige wind. Al wat de stilte doorsnijdt, is de stem van Mark Wentein die als vaste omroeper met geregelde tussenpozen de volgende ruiter aankondigt.

“Ik ben op de hoogte van de situatie met de buurman maar bij mijn weten zijn hier nooit problemen geweest met geluidsoverlast. Vanuit de organisatie heeft niemand me gevraagd om het dit weekend extra rustig aan te doen. Ik ben al meer dan veertig jaar omroeper op tal van paardenevenementen en kreeg nog nooit klachten dat mijn aankondigingen te luid zijn.”

“Zelfs als zondag de volksliederen van de winnaars gespeeld worden, zal het er hier sereen aan toe gaan. Dat moet ook. Luide of opzwepende muziek kan een paard doen schrikken. Voor de mindervalide ruiters die hier aan het werk zijn, is dat een groot gevaar. Op het terrein staat een decibelmeter en we houden die nauw in de gaten.”

Geluidsoverlast

Toch is er een buurtbewoner die al jaren klaagt over de geluidsoverlast. “De elektrisch versterkte muziek en het constant omroepen hoort hij tot in zijn slaapkamer”, zegt advocaat Griet Cnudde. “Hij zit de hele dag midden in het evenement maar dat wil hij niet. Het is storend. We vragen al jaren om oplossingen.”

Om die reden tekende de buurman beroep aan toen de vergunning van Sport Vlaanderen voor de site in 2019 vernieuwd moest worden. Na een lange procedurestrijd kreeg de man gelijk. In 2022 werd de vergunning vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Toch gaan bij Sport Vlaanderen Waregem nog paardenevenementen door.

“We hebben te maken met een koppige overheid die meent dat ze boven de wet staat”, klinkt het fel bij meester Cnudde. “Mijn cliënt heeft al meermaals gelijk gekregen bij de hoogste rechtscolleges en Sport Vlaanderen kreeg een vernietigend advies voor hun vergunningsaanvraag. Toch verwijt men mijn cliënt dat hij gewoon verzuurd is, dat is een goedkoop argument.”

“De piste, het ruitercentrum, de parking, … er is allemaal geen vergunning meer voor. Een normaal persoon zou hiervoor al lang op het matje geroepen zijn. Op onze vraag om bepaalde evenementen iets verderop op de site te houden, antwoordde Sport Vlaanderen trouwens dat dat niet gaat omdat daar een woonwijk ligt. Men erkent dus de overlast maar heeft liever één klagende buur dan een hele wijk.”

Grijpt politie in?

“Voor de wet maakt dat geen verschil. We hebben verschillende handhavende instanties gevraagd om op te treden dit weekend. Als ze dit niet doen dan kiest men duidelijk de kant van de onwettigheid en zal het via de rechtbank moeten.”

Bij Sport Vlaanderen zitten ze verveeld met de situatie. “We zijn sinds 2019 altijd in overleg geweest met de buurman maar hij neemt onze maatregelen niet aan”, zegt Diederik Van Briel, afdelingshoofd van Sport Vlaanderen. “Er is een limiet van 85 decibel die we voor onszelf verlaagd hebben naar 65. Enkel bij de kuur, een dressage-evenement op muziek, spelen we die muziek op 85 decibel zodat de ruiter dit goed hoort. We zijn bereid om een geluidswand te plaatsen maar we moeten wel zeker zijn dat dit het beoogde effect zal hebben. We plannen hiervoor nog extra geluidsstudies.”

Voorlopig lijkt het alsof de dressuurwedstrijd dit weekend gewoon kan doorgaan. Sport Vlaanderen kreeg nog geen vraag om het evenement stil te leggen. Het Waregems stadsbestuur staat vol achter het evenement en burgemeester Kurt Vanryckeghem is scherp voor de klagende buurman.

“Het gaat hier over één enkele buurtbewoner die het toppunt van verzuring en onverdraagzaamheid bereikt heeft”, klinkt het fors bij Vanryckeghem. “Op de wedstrijd komen zo’n 75 G-sporters vanuit de hele wereld, het is een belangrijke voorbereiding op de Paralympische spelen. De vergunning hiervoor moet inderdaad nog vernieuwd worden maar dat is de juridische benadering. Wij gaan voor de menselijke benadering. Er is absoluut geen sprake van de overlast waar de buurman over klaagt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier